Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zika může zasáhnout Evropu na konci jara: Mapa ohrožených zemí

Autor: shp - 
18. května 2016
16:55

Světová zdravotnická organizace (WHO) bije na poplach! Virus zika, který decimuje Jižní Ameriku, může zasáhnout Evropu již během několika dnů či týdnů. 18 zemí je ve středním stupni ohrožení. Riziko epidemie viru, který způsobuje mikrocefalii, kvůli níž se rodí miminka se zdeformovanou hlavou a zakrnělým mozkem, existuje ale i v České republice.

Dnes nově zveřejněné důkazy nám ukazují, že existuje riziko šíření viru zika v Evropě a toto riziko se liší v každé zemi,“ prohlásila regionální ředitelka WHO pro Evropu dr. Zsuzsanna Jakab. Podle informací organizace to vypadá, že virus zasáhne některé země na konci jara nebo začátku léta. Nejvíce ohrožená je Gruzie, části Ruska a španělské souostroví Madeira.

V těchto lokalitách se totiž vyskytují komáři tropičtí, kteří jsou známi tím, že virus zika přenášejí. Dalších 18 zemí je však ve středním stupni ohrožení, a to včetně Španělska, Itálie, Rumunska, ale i Francie. V té existuje z těchto zemí největší riziko propuknutí epidemie ziky.

Mapa zemí ohrožených virem zika. Mapa zemí ohrožených virem zika. | Blesk

Skoro to vypadá, že by si mohli Češi oddechnout, ale není tomu tak. Česká republika se sice pohybuje na seznamu zemí s nízkým stupněm ohrožení, ale propuknutí viru na našem území vyloučit nelze. Dosud jsou u nás evidovány případy nakažení pouze u Čechů, kteří se vrátili z dovolené v Jižní Americe a přilehlých oblastí.

Doposud jich je potvrzených pět. Žádná z nakažených žen však nebyla naštěstí těhotná. Zika se projevuje horečkou, vyrážkou a silnou bolestí kloubů. U nenarozených dětí způsobuje mikrocefalii. Tato nemoc zabraňuje přirozenému vývoji mozku i hlavy miminka.

lesnismes ( 19. května 2016 07:30 )

Klid,myslim ze jsi tu spatne.Zde je diskuze o shnilem politice a politicich, VZDY!!!!!!! napojene na penize a zajmy male skupiny lidi (vetsinou financnici,u nas i jini zlocinci a i treba katolicka cirkev),manipulujici s verejnosti vsemy dostupnymy prostredky.Vsude na svete.V poskomunistickych zemich je to vsak pro ne lehci ,z duvodu politicke nevyzralosti mistniho obyvatelstva.O tom tu piseme.

tvujosudzmrde ( 19. května 2016 02:20 )

vratislav_mynar alias degenerovany debil karel_klafunda alias pavel219-evolution atd se tu rád předvádí, uráží, snaží se naštvat normální lidi, ale přitom sám je to těžký zakomplexovanec největšího kalibru který úplně náhodou splodil kripla kterému říká syn s nějakou špinavou khurvou a ukaji se nad sadistickyma kecama, urazkama zde. Je to kripl z Prahy a tutově tu ihned začne napadat a urážet jistého pejskaře Kopeckého, který ho má ale na háku ale jde mu po krku

lesnismes ( 18. května 2016 20:01 )

Mnohem horsi nez virus zika je virus duka,zeman a jim podobni nelidove.(nechapu jaktoze kardinal duka jiz nebyl zbaven vatikanem hodnosti za sve nelidske a nekatolicke placanice a nackovske chovani!)Zatimco virus zika se tyka jen jednoho z milionu,virus nackovstvi a nenavisti se tyka kazdeho cecha ,stareho ci ditete!!Tito zlocinci se v nas snazi vyvolavat neopravnenou nenavist a zlobu vuci jinemu cloveku ktery je jeste navic v nouzi!!!!Doufam ze pan duka nakonec skonci v pekle i s panem zemanem.A mistera klauze tam jiz cekaji.

angrybear ( 18. května 2016 18:15 )

Nech toho, paranoiku.

starsisestra ( 18. května 2016 17:49 )

Největším nepřítelem člověka je zase jen člověk. Larvy se mohou přivést a nasadit všude tam, kde není velká zima.

Zobrazit celou diskusi