Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Boj o Brexit je vyrovnaný. Nejnověji vedou stoupenci setrvání v EU

Europoslanec Nigel Farage podpořil vystoupení Velké Británie z EU.
Velvyslankyně UK Jan Thompson o Brexitu  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
12. června 2016
08:22

Zastánci setrvání Británie v Evropské unii v nejnovějším průzkumu pro list The Observer těsně převažují nad odpůrci. Zůstat v EU chce 44 procent dotazovaných, naopak pro brexit, tedy odchod Británie z EU, se vyslovilo 42 procent dotazovaných a 13 procent zůstává nerozhodnutých.

Nejnovější výsledky jsou v rozporu s výsledky průzkumu společnosti ORB zveřejněnými v pátek, které ukázaly, že odpůrci členství vedou o deset procentních bodů.

Další průzkum, jehož výsledky o víkendu zveřejnila britská média dává jako ORB větší preference zastáncům brexitu, ale jen v poměru 43 ku 42 procentům. Anketa stejné agentury, YouGov, v pondělí přinesla přesně opačný poměr volebních preferencí ve prospěch stoupenců ukončení britského členství v unii.

Europoslanec Nigel Farage podpořil vystoupení Velké Británie z EU. Europoslanec Nigel Farage podpořil vystoupení Velké Británie z EU. | Reuters

Britové budou hlasovat o tom, zda zůstanou součástí EU, 23. června. Jejich rozhodnutí může mít dalekosáhlé důsledky pro politiku, hospodářství, obranu a diplomacii Británie, ale i dalších zemích, napsala agentura Reuters.

Dosavadní průzkumy vykreslují situaci v Británii nejednoznačně. Ankety uskutečněné prostřednictvím internetu jsou ve valné většině pro podporovatele brexitu příznivější než telefonické průzkumy. Některé nedávné ankety ukazovaly těsné vedení zastánců setrvání v EU, zatímco podle jiných vedli příznivci brexitu. Komentáře připomínají nespolehlivost předvolebních průzkumů v Británii v posledních letech.

O britském referendu mluvila ve Studiu Blesk také britská velvyslankyně v Česku Jan Thompson:

Video  Velvyslankyně UK Jan Thompson o Brexitu   - Blesk TV
Video se připravuje ...

dylina ( 12. června 2016 12:36 )

Jen ať odejdou.Vrátit se mohou vždy zpět!! Určitě by unie po nich zase sáhla a vzala je zpět.

Ruudazvostravy ( 12. června 2016 12:31 )

 Co sy to zas tý ko*koti vimejšlej na nárot za sra*čki?Prej brexyt,co to je?Nejní to nakonec něco jako dolográn?

meverickx ( 12. června 2016 09:26 )

Komunisti to hráli na 99,8 procent .,. Doba se změnila a ve falšování volebních výsledků se osvědčuje víc--- těsná výhra zastánců politiky Unie ,.,.At je to podvod s hlasy v Rakousku ,nebo to jak to dopadne v Anglii .,,. Vsadím poslední boty na to ,,že opět těsně vyhrají zastánci setrvání v Unii ,.,. Jinak by hodně mocných přišlo o bezpracný výdělek za nesmyslné kvákání v Eu parlamentu,, a hodně dalších příživníků by už s námi nemohlo hrát své špinavé hry -- A celé by se jim to začalo rozsypávat .,., A to oni nedopustí

Nezadat ( 12. června 2016 08:59 )

Průzkumy na ho vno,každý den rozdíl 10% jak na houpačce.Někdo se totálně bojí a lže,ale nakonec se top normálního člověka netyká a ani nedotkne a ti co se bojí,že vystoupí se třepou o koryta které jim mi plebs plníme vrchovatě a sami zdecháme hladem.

Zobrazit celou diskusi