Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejzkorumpovanější stát na světě? Británie, tvrdí expert na mafii

Autor: mb - 
1. června 2016
18:21

Italský expert na mafii Roberto Saviano (36) šokoval britské posluchače při návštěvě země. Spojené království je dle odborníka „nejzkorumpovanější zemí na světě“. K tvrzení Saviana se o pár dní později připojili i experti z protikorupční organizace Transparency International.

„Nejde o byrokracii, nejde ani o policii, nejde o politiky. Co je ale zkorumpované, je finanční sféra. 90 procent majitelů kapitálu má svá sídla v daňových rájích,“ prohlásil Roberto Saviano, který následně i vysvětlil, jak přesně korupce probíhá.

„Jersey a Kajmanské ostrovy slouží jako brána kriminálních finančních prostředků do Evropy a Británie je země, která to umožňuje (ostrovy spadají pod správu Londýna, pozn. red.). Chci vám říci… dotýká se vás to, vašich životů, je to problém vaší vlády,“ dodal italský expert, který proslul napsáním knihy o italské mafii a od té doby žije pod neustálou policejní ochranou.

Odborník na mafii má pro svá tvrzení i důkazy a zároveň vnímá regulaci ze strany EU jako překážku praní špinavých peněz: „Pokud opustíte EU, znamená to, že se stavem souhlasíte. Bude to znamenat, že umožníte katarským společnostem, mexickým kartelům a ruské mafii získat ještě větší moc. HSBC (banka) zaplatila americké vládě pokutu 2 miliardy eur (54 miliard Kč), protože se přiznala k praní špinavých peněz od kartelů a íránských firem. Máme důkaz, máme podklady,“ dodal Saviano.

Prohlášení přichází v době, kdy je do kauzy Panamských dokumentů zapleten i současný britský premiér David Cameron (49). Jeho otec založil v daňovém ráji společnost a premiér nejdříve tvrdil, že z toho neměl „žádnou výhodu“. Pod tíhou důkazů nakonec přiznal, že „jistou výhodu“ mohl díky pochybným aktivitám svého otce získat. Jeden z poslanců dokonce nazval Camerona „podvodníkem“ a byl za osočení premiéra vykázán z britského parlamentu.

Na stranu italského odborníka se postavili i experti z organizace Transparency International. „To naprosto sedí, Spojené království je jedno z předních finančních center, které pere špinavé peníze ze zahraničí, ať už je to prostřednictvím realit, luxusního zboží, nebo jiným způsobem. Británie se stala hlavní lokací, kde (zločinci) ukrývají své nezákonně získané bohatství. Naše legislativa v potírání praní špinavých peněz je nedostatečná a např. trh s nemovitostmi nabízí bezpečný způsob investice a zároveň způsob, jak legalizovat peníze získané korupcí,“ říká Rachel Davies z nevládní organizace Transparency International.

Celkově si však dle žebříčku organizace vede Spojené království relativně dobře, získalo slušnou 10. příčku, co se týče míry zkorumpovanosti. Nejhůře naopak dopadla Severní Korea a Somálsko, které se podělily o 167. místo. Česká republika skončila 37.


anno ( 1. června 2016 19:02 )

Jak může být v Severní Korey korupce, když tam vládne vojenská junta!!!

Zobrazit celou diskusi