Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kauza Panama Papers: Španělský ministr rezignoval, zapletl se do svých lží

Autor: mb - 
15. dubna 2016
10:54

Panamské dokumenty si vyžádaly další oběť na mezinárodní politické scéně. Španělský ministr průmyslu José Manuel Soria (58) rezignoval na svou funkci. Celý týden přitom odmítal, že by měl cokoliv společného s daňovými ráji. Je to již druhý politik, který rezignoval kvůli kauze Panamských dokumentů. José Soria svou demisí následuje islandského premiéra Sigmundura Gunnlaugssona (41).

„Absolutně odmítám, že bych měl cokoliv společného se společností v Panamě nebo v jiném daňovém ráji,“ tvrdil ještě v pondělí José Manuel Soria, když španělská média upozornila na to, že figuroval ve firmě UK Lines Limited. Ještě týž večer své prohlášení „upřesnil“, když prohlásil, že jeho rodina měla s firmou „komerční vztah“. O den později ministr průmyslu připustil, že nešlo jen o obchodní vztah. Večer opět svolal tiskovou konferenci, kde vysvětloval, co již dříve vysvětlil… Firmu založil jeho otec a po jeho smrti prý svůj zděděný podíl ve firmě prodal.

Přehledně: Jak to funguje s miliardami v kauze Panama Papers? Podívejte se na video:

Video Kauza Panama Papers přehledně: Jak se schovávají miliardy v daňovém ráji? - Tomáš Polák, David Vaníček, Veronika Mašková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Celý případ tak připomíná situaci britského premiéra Davida Camerona (49), jehož otec také založil společnost v daňovém ráji, ale Cameron tvrdí, že z činnosti firmy neměl žádný zisk.

Co se týče nyní již bývalého španělského ministra průmyslu Sorii, v rámci objektivity je nutné zmínit, že obvinění sahají až do 90. let. Nicméně ve čtvrtek španělská média zveřejnila, že ministr Soria figuroval až do roku 2002 v jiné společnosti v britském daňovém ráji Jersey, který se nachází mezi Francií a Británií.

Soria dnes v prohlášení oznámil médiím, že po rozmluvě s premiérem a předsedou Lidové strany (PP) Marianem Rajoyem (61) se rozhodl odstoupit, neboť si je „vědom evidentních škod, které tato situace způsobuje Lidové straně“. Vedle pozice ministra průmyslu, energetiky a turistického ruchu rezignoval rovněž na poslanecký mandát a také na pozici šéfa PP na Kanárských ostrovech.

Po zveřejnění dokumentů, které unikly z interní komunikace právnické a poradenské firmy Mossack Fonseca, rezignoval minulý týden na svou funkci islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson. I ten se nechtěl vzdát své funkce – nejdříve utekl před novináři, následně sice podal demisi, kterou však vzápětí odvolal. Po rozsáhlých protestech v ulicích Reykjavíku nakonec funkci přeci jen složil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pepan ( 15. dubna 2016 11:43 )

A co náš Kllner, už má hlavu na špalku, nebo to vyšumí? Jeho účty jsou pro nás zajímavější.

Zobrazit celou diskusi