Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po havárii vrtulníku 13 mrtvých. Zřícení na ostrov nikdo nepřežil

Autor: mb - 
29. dubna 2016
17:30

Nedaleko Bergenu na jihozápadě Norska v pátek havaroval vrtulník s 13 lidmi na palubě. Podle záchranářů nikdo nepřežil, záchranná operace byla proto v 17 hodin ukončena. Dosud se našlo jedenáct těl. Norské úřady uvedly, že strojem cestovalo jedenáct Norů, jeden Ital a jeden Brit.

V helikoptéře bylo jedenáct pasažérů a dva členové posádky. Stroj dopadl na malý ostrov Turöy asi 25 kilometrů západně od Bergenu a následně explodoval. Na záběrech norských televizí byl vidět hustý černý dým stoupající z místa dopadu. Očití svědci údajně po havárii viděli několik lidí ve vodě.

Podle listu Aftenbladet byl stroj na cestě z ropné plošiny Gullfaks B, kterou provozuje koncern Statoil, na letiště v Bergenu.

Norský úřad pro civilní letectví oznámil, že zřícený vrtulník je dvoumotorový Eurocopter EC225 a že tento model měl v roce 2012 problémy s převodovkou.

Ve vzdušném prostoru v okolí druhého největšího města této skandinávské země se pohybuje řada helikoptér, které slouží jako doprava pro lidi pracující na ropných plošinách u norského pobřeží.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi