Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záběry zkázy Palmýry. Takto ISIS poškodil a zaminoval starobylé město

Autor: ČTK, mb - 
29. března 2016
20:15

Památky v historickém syrském městě Palmýra jsou těžce poničeny. Škody ale nejsou horší, než když město padlo před deseti měsíci do rukou Islámského státu (ISIS). Podle deníku The Guardian to uvedli experti poté, co syrská armáda minulý týden z Palmýry bojovníky ISIS vyhnala. Město je ovšem zaminované; z vzácné archeologické lokality v centru již pyrotechnici odstranili 150 náloží.

Maamún Abdalkarím, který odpovídá za syrské památky, uvedl, že obnova historických lokalit v Palmýře by mohla být dokončena během pěti let, pokud syrská vláda bude mít podporu Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Prvotní hodnocení ukazuje, že „80 procent ruin starobylých památek je ve slušném stavu“.

Někdejší syrský představitel pro historické památky, který dnes pracuje na univerzitě v americkém Ohiu, Amr Azm ale považuje Abdalkarímovy předpovědi za příliš optimistické. Některé jednodušší stavby, jako například 1800 let starý římský vítězný oblouk, půjde podle něj relativně snadno opravit, u jiných potrvá obnova podstatně déle.

Azm prohlásil, že ISIS způsobil v Palmýře „katastrofální škody“ na historických budovách a předmětech, i on ale zdůraznil, že škody jsou menší, než se odborníci domnívali.

„Měli jsme jistou představu o rozsahu škod před tím, než syrští vojáci vstoupili do města. Spousta z nás se ale obávala, že v bitvě o znovuovládnutí města mohlo dojít k dalším škodám na archeologických památkách. Rovněž byly obavy, že Islámský stát vyhodí archeologické lokality do povětří, když bude z města ustupovat. Ulevilo se nám, že se nic takového nestalo,“ řekl.

Hodnocení rozsahu škod zpomalují výbušniny nastražené ve městě a také sporadické boje s radikály z Islámského státu v přilehlých oblastech.

ISIS zničil Belův a Baal-Šaminův chrám

Palmýra, která byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan, je na seznamu světového dědictví UNESCO. Islámský stát ve městě zničil mimo jiné dva starobylé chrámy: Belův a Baal-Šaminův.

Ruská média zveřejnila záběry, které dokumentují zničení jednoho z těchto starobylých klenotů. Z Baal-Šaminova chrámu nezbylo prakticky nic.

Syrská armáda díky ruské podpoře vytlačila bojovníky ISIS z Palmýry. Moskva následně uvedla, že se osvobozování zúčastnily i ruské speciální jednotky a poradci. Mezinárodní koalice bombarduje pozice Islámského státu již více než rok, ale zvrat přinesla na podzim až ruská intervence. Syrská armáda si díky tomu připsala několik významných vítězství s islamisty, osvobození Palmýry je jedním z nich.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi