Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Do starodávné Palmýry vstoupila syrská armáda. Chce ji vyrvat ze spárů ISIS

Autor: ČTK, mb - 
24. března 2016
12:35

Syrské jednotky vstoupily do historického města Palmýra, které chtějí dobýt z rukou takzvaného Islámského státu. Guvernér syrské provincie Homs předtím informoval, že se armáda nachází asi kilometr od Palmýry. Islamisté město drží od loňského května.

 

Podle guvernéra Talála Barazího se armáda rozhodla na město zaútočit ze tří směrů a nyní odstraňuje ze všech příjezdových silnic do Palmýry miny a výbušniny. Barazí předpovídá, že k „drtivému vítězství v Palmýře“ dojde již v příštích 48 hodinách.

Jak poznamenali opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), vojáci v oblasti čelí tvrdému odporu islamistů.

Syrská armáda zahájila boj o Palmýru, zahrnutou do seznamu světového dědictví UNESCO, 7. března. Palmýra byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan. Dnes leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště. Islámský stát archeologickou lokalitu zaminoval a zničil dva chrámy, Belův a Baal-Šaminův.

Pokud Islámský stát přijde o oblasti, které ovládl v poušti mezi Palmýrou a iráckou hranicí, zůstane pod jeho kontrolou 30 procent syrského území. Nyní ovládá asi 40 procent, avšak povětšinou řidčeji obydlených míst. V zemi platí od konce února příměří, které se ale nevztahuje na islámské radikály, a boje proti nim pokračují.

Syrská armáda díky ruské podpoře zaznamenala v posledních měsících výrazné úspěchy v boji proti islamistům. Dle ruských médií syrské jednotky obsadily pohoří okolo Palmýry a nyní se snaží islamisty obklíčit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi