Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ziggymu třikrát operovali tlapku. Třínohému bojovníkovi pomohla 3D tiskárna

Autor: tmp - 
12. března 2016
18:50

Pes Ziggy (2) to v životě zatím neměl moc jednoduché. Jeho původní majitelé ho opustili a už jako malé štěně mu museli veterináři amputovat přední packu. Zdravá noha ale zvyšující se hmotnost psa nevydržela a začala se deformovat. Pejsek tak musel na další operaci. Ani ta ale nebyla poslední…

Jako opuštěné štěně Ziggyho našli v roce 2014 s poškozenou přední packou, která se špatně hojila. Veterináři ji tak nakonec museli amputovat. Přes své postižení se tehdy tříměsíčního Ziggyho nakonec ujal australský pár, který ho adoptoval z tamního útulku.

Noví páníčci obdivovali čerstvého člena rodiny pro svou odhodlanost s hendikepem žít. „Byl to velmi šťastné štěně a vůbec mu nevadilo, že má jenom tři nohy,“ řekl jeho majitel podle televize ABC News.

Po čase  ale malý Ziggy začal kulhat a jeho lidská rodina si všimla, že ho patrně trápí bolesti. Vzali ho tedy do Univerzity v Queenslandu, kde oba studují, aby ho tamní studenti a učitelé veteriny odborně vyšetřili.

Docentka veteriny Jayne McGhiová zjistila, že Ziggy má deformovanou přední tlapku, která musí zvládat jeho zvyšující se hmotnost. Kost v přední noze se tak nevyvíjela tak, jak měla a místo toho, aby byla rovná tak se ohnula a nepřirozeně zkroutila. Kvůli tomu byl Ziggy v bolestech a navíc hrozilo, že se jeho přední noha deformuje ještě víc a musel by přijít i o ni.

Ziggy tak musel jít na další operaci, kde mu lékaři uřízli kus kosti, kterou opatřili speciální dlahou tak, aby mu tlapka narostla normálně. Aby se Ziggy rychleji zotavil, jeho majitelé mu vyrobili invalidní vozíček na míru.

Ale to nebylo všechno. Naneštěstí se u Ziggyho objevila artritida a musel tak jít na další operaci. Před Vánoci 2015 tak docentka Ghiová se svými kolegy využila speciální 3D tiskárny k výrobě modelu přední tlapky psího pacienta, aby dokázala přesně určit, kudy povedou další řezy na Ziggyho noze.

CT scan Ziggyho nohy byl využit pro vytvoření počítačem navrhnutého třídimenzionálního modelu jeho končetiny. Tyto modely jsme využili ke kalkulaci toho, kde má být kost řezána a jak s ní má být manipulováno, aby se posílila, a aby mohl Ziggy normálně chodit,“ řekla docentka McGhiová.

Po operaci musel Ziggy opět používat svůj speciální vozíček, aby nemohl klást žádnou hmotnost na nemocnou končetinu. Operace se naštěstí povedla. Po osmi týdnech už Ziggy běhal i bez asistence. „Je silnější a silnější každým dnem,“ řekl jeho majitel. Teď už by psího bojovníka další zdravotní komplikace neměly čekat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi