Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Clintonová drtivě porazila Sanderse. Teď oba čeká volební „superúterý“

Autor: ČTK, kle - 
28. února 2016
07:33

Hillary Clintonová vyhrála s velkou převahou nad svým soupeřem Berniem Sandersem sobotní nominační souboj demokratů v Jižní Karolíně. Po sečtení téměř všech hlasů vyhrála o téměř 50 procent. Klíčové teď bude volební „superúterý“, kdy budou demokraté vybírat favorita v 11 státech najednou.

Bývalá americká ministryně zahraničí byla favoritkou, ale její vítězství bylo podle komentářů překvapivě drtivé. Průzkumy před hlasováním dávaly Clintonové náskok o asi 20 procentních bodů, vyhrála ale o téměř 50 procent.

 

Jednalo se o poslední demokratické primárky před nadcházejícím klíčovým superúterým, kdy se stranický výběr kandidátů pro prezidentské volby uskuteční v 11 amerických státech najednou.

Jak volí USA hlavu státu?

Video Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta. - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V Jižní Karolíně, státě s významným zastoupením černošských voličů, rozhodlo podle amerických médií to, že za političkou zde stojí většina Afroameričanů. Podle agentury AP jich v sobotu volilo Clintonovou 90 procent.

Napoví superúterý

Sanders již krátce po oznámení předběžných výsledků Clintonové poblahopřál k vítězství. Zdůraznil ale, že kampaň teprve začíná. Prohlásil, že nedávno dosáhl „rozhodujícího vítězství“ v New Hampshiru, jak se to nyní podařilo Clintonové v Jižní Karolíně. Zdůraznil, že hodlá v kampani pokračovat a že se zaměřuje na superúterý.

Průzkumy ale dávají i v nadcházejícím klíčovém klání větší šance Clintonové. „Dveře se pro Bernieho Sanderse rychle zavírají,“ domnívá se podle agentury Reuters demokratický politický stratég Chris Kofinis.

V Jižní Karolíně se jedná o třetí vítězství Clintonové ze čtyř prvních nominačních soubojů demokratů v různých státech. Upevnila tak podle komentářů výrazně roli favoritky k zastupování Demokratické strany v prezidentských volbách 8. listopadu.

Podle agentury AFP nyní Clintonová porazila Sanderse poměrem asi 74 ku 26 procentům hlasů. V Jižní Karolíně se volilo poměrným systémem: 53 jihokarolínských delegátů si tedy oba demokratičtí uchazeči o prezidentskou nominaci rozdělují podle procenta získaných hlasů. Podle AP jich Clintonová získala 39, Sanders jen 14.

Celkem má tak v dosavadním nominačním souboji Clintonová 544 delegátů a Sanders 85. K získání demokratické kandidatury na prezidentský úřad je třeba nejméně 2383 delegátů. V úterý se bude soupeřit o 595 delegátů.

Primárky v Jižní Karolíně:


kokorot ( 28. února 2016 09:35 )

hlavně aby Trump vyhrál prezidenta,

Zobrazit celou diskusi