Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Z trosek vytáhli po 30 hodinách mimino. Počet obětí zemětřesení na Tchaj-wanu roste

Autor: shp, ČTK - 
7. února 2016
17:45

Dlouhých třicet hodin byla zasypána v troskách, plakala a hladověla. Půlroční holčičku po silném zemětřesení na Tchaj-wanu naštěstí zachránili. Zachránit se podařilo i 29letého muže, který byl v troskách pohřben celý den. Dalších 124 lidí pod troskami čeká na záchranu. Počet obětí přitom stoupá.

Počet obětí silného zemětřesení na Tchaj-wanu ze sobotního rána se zvýšil na nejméně 29. Většina mrtvých se našla v rozvalinách sedmnáctipodlažního bytového komplexu ve městě Tchaj-nan na jihu ostrova, kde se nyní hledají i zbylí pohřešovaní. Záchranáři od rána vyprostili ze sutin několik těl i několik přeživších.

Záchranáři v troskách hledají známky života s pomocí psů a akustických přístrojů. Dopoledne také vyhrabali z trosek živého třicátníka, který je informoval o poloze dalších zasypaných. Jedná se podle komentářů o boj s časem a nejspíš budou další oběti. Podle úřadů je asi 103 osob zablokovaných „velmi hluboko“ pod troskami.

Z trosek zříceného domu se podařilo zatím vyprostit přes 170 přeživších a 27 mrtvých obyvatel. Asi 90 zachráněných lidí bylo hospitalizováno. V jiných částech města, kde se zřítilo dalších pět budov a pět bylo poškozeno, záchranáři vytáhli z trosek dalších více než 100 přeživších lidí, z nichž asi deset je v nemocnici, a těla dvou obětí.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v sobotu ráno místního času jižní část ostrova Tchaj-wan. Trosky zřícené sedmnáctipodlažní budovy začalo prohledávat 800 vojáků a více než 1200 záchranářů s pomocí žebříků, jeřábu a dalšího vybavení.

Obytný komplex se podle svědků složil jako harmonika a z výškové budovy zbyla hromada trosek a pokroucených kovových nosníků. Podle místních sdělovacích prostředků bylo v budově i středisko péče o novorozence a jejich matky.

Provozovatelé tchajwanské vysokorychlostní železnice dnes oznámili, že k místnímu poledni budou obnoveny všechny spoje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Dzouhele ( 7. února 2016 19:17 )

Dobrej masakr

harmonie ( 7. února 2016 18:06 )

Zemětřesení je většinou v neválčících zemích. Rusko se sotva zaklepe.

Zobrazit celou diskusi