Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zřícený bytový komplex na Tchaj-wanu: Pod troskami je uvězněno asi 130 lidí

Autor: ČTK - 
7. února 2016
08:42

Pod troskami sedmnáctipodlažního bytového komplexu ve městě Tchaj-nan na jihu Tchaj-wanu je stále uvězněno zhruba 130 lidí a záchranáři začali vyprošťovat zpod sutin další živé lidi. Počet obětí silného zemětřesení ze sobotního rána se zvýšil na nejméně 19, z toho 15 mrtvých bylo nalezeno ve zříceném domě. Oznámil to podle agentur městský úřad a starosta města.

Záchranáři, kteří v troskách hledají známky života s pomocí psů a akustických přístrojů, se domnívají, že celkem 29 uvězněných lidí by bylo možné vyprostit snáze než ostatní osoby, které jsou pohřbeny hlouběji v troskách. Dopoledne také vyhrabali ze sutin živého třicátníka, který jim byl schopen podat své osobní informace.

Z trosek zříceného domu se podařilo zatím vyprostit 171 obyvatel a v jiných částech města se nalezlo dalších 104 lidí. Podle starosty města mohli být mnozí zachráněni díky informacím od lidí, kteří přinesli údaje o konkrétních místech, kde se mohli zavalení nacházet. Podle starosty se počet zavalených lidí odhaduje na 124.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v sobotu ráno jižní část ostrova Tchaj-wan. Trosky zřícené sedmnáctipodlažní budovy začalo prohledávat 800 vojáků a více než 1200 záchranářů s pomocí žebříků, jeřábu a dalšího vybavení.

Obytný komplex se podle svědků složil jako harmonika a z výškové budovy zbyla hromada trosek a pokroucených kovových nosníků. Podle místních sdělovacích prostředků bylo v budově i středisko péče o novorozence a jejich matky.

Provozovatelé tchajwanské vysokorychlostní železnice dnes oznámili, že k místnímu poledni budou obnoveny všechny spoje. Zemětřesení poškodilo elektrické vedení v oblasti tchajnanského nádraží, což těžce narušilo celý systém.

Zemětřesení na Tchaj-wanu udeřilo dva dny před oslavami příchodu čínského Nového roku. Ty jsou nejvýznamnějším rodinným svátkem čínského kalendáře.

Tchaj-wan postihují zemětřesení často, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. V září 1999 ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo na 50.000 budov.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi