Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Assange je svévolně zadržován: Měl by být svobodný, rozhodla OSN

Autor: ČTK, mb - 
5. února 2016
09:39

Podle komise při Radě OSN pro lidská práva je Julian Assange (44) od roku 2010 svévolně zadržován Švédskem a Británií. Zakladatel WikiLeaks by měl být osvobozen a odškodněn, uvedla komise v dnešním oficiálním vyjádření ke stížnosti, kterou Assange podal. Švédsko už ve čtvrtek ale dalo najevo, že názor komise nebude respektovat, stejně bude postupovat i Británie.

Švédsko usiluje o vydání 44letého Australana kvůli podezření ze sexuálního násilí. Assange obvinění odmítá a v roce 2012 se uchýlil na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, aby předešel zatčení britskou policií a extradici do Švédska.

V pozadí je podle něj ve skutečnosti snaha dostat ho do rukou justice Spojených států, jejichž tajnou vládní dokumentaci WikiLeaks zveřejnil.

Stížnost kvůli „svévolnému zadržování“ podal Assange na Británii a Švédsko v roce 2014. Poukázal přitom na to, že se nemůže svobodně pohybovat, aniž by mu hrozilo zatčení. Případem se pak začala zbývat ženevská pracovní skupina pro svévolná zadržování při Radě OSN pro lidská práva.

Zničili mu zdraví

Matka zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange má velké obavy o svého syna. Christine Assange v rozhovoru s australským rozhlasem ABC řekla, že její syn je nemocný a britská vláda mu upírá i kontakt s denním světlem, který mu doporučili lékaři.

Čtyřiačtyřicetiletý Australan pobývá na ekvádorském velvyslanectví už tři a půl roku. „Jeho tělo se hroutí do té míry, že už má srdeční problémy, chronický zápal plic a hluboké a prudké bolesti v ramenou,“ řekla Assange.

Lékaři prý jejímu synovi doporučili vyšetření magnetickou rezonancí a alespoň hodinu slunečního svitu denně, ale „britská vláda to odmítla“, řekla Christine Assange.

Julian Assange nyní očekává, že mu bude okamžitě vrácen pas a že budou ukončeny pokusy ho zadržet. Británie však už dala najevo, že rozhodnutí OSN nebude respektovat a volný odchod ze země v žádném případě neumožní.

Matka Juliana Assange též tvrdí, že vlády Británie a Švédska lhaly a šířily desinformace o kauze jejího syna. „Lhaly médiím a to je jeden z největších problémů v tomto případě: množství vypouštěných desinformací.“  Poukázala též na skutečnost, že švédští žalobci nakonec odmítli vyslechnout jejího syna v Londýně. Výslech v Británii navrhoval sám Assange.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Velký poprask způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku či v Afghánistánu. WikiLeaks zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie od roku 1966 až do února 2010. Mimo jiné obsahují důvěrnou komunikaci více než 270 zastupitelských úřadů USA po celém světě. Server též zveřejnil video, které zachycuje zabití novinářů americkými jednotkami.

sluka ( 6. února 2016 10:20 )

Neverim, ze by Svedsko a Britanie nerespektovaly rozhodnuti Rady OSN pro lidská práva. To bych ocekavala spise od takovych zemi, jako je Rusko.

Zobrazit celou diskusi