Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakladatele WikiLeaks předhodí Švédům kvůli znásilnění

Spoluzakladateli WikiLeaks hrozí vydání do Švédska, kde je stíhán kvůli podezření ze znásilnění dvou žen.
Spoluzakladateli WikiLeaks hrozí vydání do Švédska, kde je stíhán kvůli podezření ze znásilnění dvou žen.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
24. února 2011
13:39

Tvář serveru WikiLeaks a zároveň jeho spoluzakladatel Julian Assange bude vydán z Británie do Švédska, kde bude vyšetřován kvůli podezření ze znásilnění dvou dívek. Ve čtvrtek rozhodl soud. Assange má týden na podání odvolání. Všechna nařčení ze spáchání trestného činu popírá. Za vším prý stojí zveřejnění tajných amerických depeší na WikiLeaks.

Soudce Howard Riddle uvedl, že znásilnění a sexuální obtěžování jsou trestné činy, které vydání opravňují.

Assange zatím nebyl z těchto trestných činů obviněn. V případě vydání by ho nejprve čekalo vyšetřování, na jehož základě by se rozhodlo o případném trestním stíhání.

Assangeova hlavní obava však je, že by mohl být později vydán do Spojených států, kde nyní úřady zkoumají, zda má být pohnán k odpovědnosti kvůli zveřejňování tajných materiálů. Za to by mohl čekat velmi tvrdý trest. Ani v USA však zatím žádné obvinění nebylo vzneseno.

Assange tvrdí že jde o spiknutí kvůli zveřejnění amerických tajných depeší

Server WikiLeaks loni v létě zveřejnil řadu tajných amerických materiálů o válkách v Iráku a v Afghánistánu. Krátce poté dvě ženy obvinily ve Švédsku Assange ze znásilnění a sexuálního obtěžování. Server pak začal zveřejňovat tajné americké diplomatické depeše, čímž přivedl americkou diplomacii do choulostivé situace. Zveřejňování stále pokračuje.

Devětatřicetiletý australský občan Assange před švédským vyšetřováním uprchl do Británie, kde několik měsíců čekal na rozhodnutí o švédské žádosti o vydání.
Před budovou londýnského soudu se dnes už před jeho příchodem shromáždila skupina jeho přívrženců. Někteří z nich byli oblečeni do růžových kombinéz ve stylu vězňů z kontroverzní americké věznice na základně v Guantánamu na Kubě, kde by podle nich mohl Assange jednou skončit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi