Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Scenárista a major aktivních záloh Marhoul: Jak vzniká brutální propaganda ISIS

Autor: Václav Marhoul, příslušník Aktivní zálohy Armády České republiky v hodnosti majora - 
25. ledna 2016
16:33

KOMENTÁŘ: Lidé si obecně členy IS představují jako jakési negramoty a fanatiky s kalašnikovy. Pravda je však bohužel taková, že IS věnuje neuvěřitelné úsilí propagandě, za kterou zodpovídá skupina profesionálů.

Jsou mezi nimi i velmi zdatní realizátoři, kteří na té nejvyšší úrovni dokážou pracovat s grafickými programy, vytvářet patřičné aplikace pro mobilní telefony či maximálně využívat svoje PR na sociálních sítích.

Pomyslným „králem propagandy“ IS jsou pak z filmařského pohledu ona videa, plná hrozeb, výzev a hlavně naprosto brutálního násilí. Tato videa jsou natáčena tak, že by si často nezadala s mnoha akčními snímky na nejvyšší profesionální úrovni. Dobrá kamera, střih, hudba… a taky „hrdinové.“ Ano. I to je součástí oněch „příběhů.“

Tato videa nám představují mladé muže, kteří přestali tápat ve tmách a kteří pochopili tzv. smysl života a kteří vědí, co je jejich povinnost. Jako příklad za všechny lze uvést teroristu přezdívaného „džihádový John“. Takoví jako on pak mají hlavně imponovat mladým lidem ze Západu, kterým válku za tzv. vyšší pravdu IS prezentuje na způsob reality show.

Nicméně musíme hlavně pochopit, proč vůbec jsou tato videa natáčena a posléze šířena. Zjednodušeně řečeno, důvody jsou hlavně tři. Zaprvé IS se prezentuje jako stát. A jako takový má (jako ostatně mnoho jiných) svoji oficiální propagandu. V té se IS nechce prezentovat jako kdesi v poušti se skrývající banda teroristů. Ne. Prezentuje své revoluční bojovníky otevřeně, stejně jako i jiné totalitní státy. Druhým důvodem, jak již bylo naznačeno, je náborová kampaň cílená na mladé muslimy žijící na Západě. Třetím důvodem je pak šíření a vyvolání strachu. Zde je důležité zmínit jednu věc. Propaganda IS bude plně fungovat jen za toho předpokladu, že se jí všichni poddáme. Ale já mám jistotu, opřenou o celou naší historii a kulturu, že takovou radost jim nikdy neuděláme. Na začátku jsem naznačil, že lidé mají tendenci obecně IS v jeho schopnostech podceňovat. Stejnou chybu však dělají i oni.


Václav Marhoul je úspěšný český scenárista, režisér, herec a producent. S hodností major je však i příslušník Aktivních záloh Armády České republiky.

frantaklika ( 25. ledna 2016 17:25 )

přicházejí hlavně muslimové a nemají burky!! Burky si nasadí až získají prostor a moc.

marlen52 ( 25. ledna 2016 16:42 )

s uprchlíkama přišel děs a hrůza.nevěřím že utíkají před is.křestani jsou akorát ta rodina co včera přiletěla ty vypadají normálně ale jinak jsou všechny baby v šátku a to jsou muslimové ne

Zobrazit celou diskusi