Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Napadli německé ženy uprchlíci? Pokud ano, mohou být vyhoštěni

Autor: mb - 
7. ledna 2016
11:27

Vedení policie v Kolíně nad Rýnem se vyjádřilo k útokům ze silvestrovských oslav. Otevřeně přiznalo, že sexuální útoky stovek rozvášněných Arabů na německé ženy a dívky vůbec nečekalo a nebylo na ně připraveno. K šokujícímu sexuálnímu obtěžování, krádežím, a dokonce i znásilnění přitom došlo přímo v centru města. Ve čtvrtek ale Německo doplnilo, že pokud se na akci podíleli i uprchlíci, mohou být vyhoštěni ze země. 

„Došlo k situaci, kdy velká skupina mužů útočila na ženy. Zasáhli jsme a pomohli. Musím ale přiznat, že jsme tím byli naprosto šokováni. S něčím podobným jsme se nikdy předtím nesetkali a nebyli jsme na to připraveni,“ řekl šéf policistů v Kolíně nad Rýnem Wolfgang Albers a přiznal, že sexuální devianti si zatím plně užívají svobody: „Útočníky jsme zatím neidentifikovali.“

Noc hrůzy

Oslavy vítání roku 2016 se v Kolíně nad Rýnem změnily doslova v noc hrůzy. Dav v počtu 500 až 1 000 mužů se rozdělil na menší skupinky a muži ve věku 15–35 let začali útočit na ženy. Osahávali je na prsou, na hýždích i na těch nejintimnějších místech… Minimálně dvě ženy nahlásily znásilnění, další desítky byly okradeny. Policie prošetřuje zhruba 100 oznámení. Úplně stejné útoky se odehrály i v dalších německých městech jako Hamburk nebo Stuttgart. „Honili nás doslova jako dobytek. Jsem v šoku z toho, že se tohle může stát v Hamburku,“ prozradila Denise (17) deníku Bild. Dívky v panice utíkaly do klubů, ale útočníci si na dívky počkali a některé z nich pak brutálně zmlátili. Takto údajně dopadla jedna dívka ze Stuttgartu.

Takto uprchlíci zřídili dívku ve Stuttgartu. Takto uprchlíci zřídili dívku ve Stuttgartu. | Facebook

Útoky otřásly německou společností, policie incident popsala jako „novou dimenzi zločinu“. K podobným útokům totiž dochází v zemích Blízkého východu a Afriky, v Evropě však nikoliv. Asi nejznámějším případem je brutální zmlácení a znásilnění reportérky CBS Lary Logan (44) v Egyptě během tzv. arabského jara. Žena po útoku skončila v nemocnici… „Myslela jsem, že tam umřu. A že to bude dlouhá mučivá smrt,“ vzpomínala pak novinářka na osudný den se slzami v očích.

Média případy tajila, lidé jsou pobouřeni

Kromě samotného útoku německou společnost také pobouřil fakt, že německá média nejdříve o případu neinformovala. Masmédia začala o skandálních sexuálních útocích psát až po několika dnech. Veřejnoprávní ZDF se pak za své pochybení omluvila. „Bylo chybou, že jsme o incidentu v hlavních večerních zprávách neinformovali,“ napsal šéfredaktor Elmar Thevessen (48) na sociální síť Facebook.

Pochybení německých médií jen přihrálo do karet kritikům současných politických elit, kteří masmédia označují termínem lügenpresse (lživý tisk, pozn. red.). V Kolíně nad Rýnem také proběhla demonstrace, kde lidé drželi transparenty s nápisy jako např.: „Paní Merkel! Kde jste? Co na to říkáte? To nás děsí!“

Debata kolem masových útoků, kterých se zřejmě zčásti dopustili uprchlíci, v Německu neutichá. Zatímco jedni viní liberální imigrační politiku německé kancléřky Angely Merkel (61), ministr vnitra Thomas de Maiziére (61) ostře kritizoval práci policie: „Policie opustila prostranství (u kolínského nádraží), později došlo k těmto událostem a nyní se jen čeká na trestní oznámení od obětí. Tímto způsobem policie pracovat nemůže.“

Pobouření vyvolalo i doporučení starostky Henriette Reker (59), která ženy a dívky vyzvala, aby se „držely od cizích lidí aspoň na vzdálenost paže“. Taková „rada“ byla okamžitě zkritizována jako nesmyslná, dle policie totiž dav „Arabů či Severoafričanů“ útočil organizovaně.

Zatímco oběti útoků nepochybují o tom, že útočníci byli převážně z řad uprchlíků, německé orgány varují před spojováním zločinců s uprchlickou krizí. Ministr spravedlnosti ve čtvrtek nicméně prohlásil, že pokud byli mezi pachateli sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnem, Stuttgartu a v Hamburku běženci, mohou být vypovězeni z Německa.