Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Anonymous vyhlásili Turecku válku: Přestaňte podporovat ISIS, my neodpouštíme

Autor: mb - 
23. prosince 2015
19:33

Hackeři zveřejnili klip, ve kterém Turkům vyhrožují kybernetickými útoky. Ankara prý podporuje teroristy z Islámského státu tím, že kupuje od džihádistů ropu a zraněné fanatiky léčí ve svých nemocnicích. Hackeři chtějí narušit fungování tureckých bank, letišť, vládních stránek, a ušetřeny prý dokonce nebudou ani vojenské objekty.

„Nehodláme se smířit s tím, že Erdogan, lídr Turecka bude nadále pomáhat Islámskému státu. Pokud s podporou teroristů nepřestanete, budeme pokračovat v útocích na váš internet,“ říká neznámý muž na videu, který kvůli zachování anonymity „mluví“ za pomoci internetového softwaru.

Turecko utrpělo v předchozím týdnu jeden z největších kybernetických útoků na své internetové servery. Od 14. do 21. prosince bylo vyřazeno z provozu na 300 tisíc internetových adres s doménou ".tr", kterou používají i ministerstva, armáda či banky.

Pokud s údajnou podporou Islámského státu Ankara nepřestane, hackeři prý udeří znova a účinněji. „Vzpamatuj se, Turecko, svůj osud máš ve vlastních rukou. My jsme Anonymous, my nezapomínáme, my neodpouštíme,“ dodávají výhružně hackeři.

Po sestřelení ruského letounu Ankarou Moskva Turecko obvinila z podpory Islámského státu. Od teroristů prý Turci kupují ropu, do nelegálních obchodů má být zapletena osobně rodina prezidenta Erdogana (61). Turecký prezident obvinění popřel, Ankara naopak obvinila s obchodování s Islámským státem Rusko a Írán. USA pro změnu tvrdí, že většinu ropy kupuje od Islámského státu syrský prezident Asad (50).

Hnutí Anonymous je mezinárodní síť počítačových hackerů a aktivistů, která podniká kybernetické útoky jménem obrany svobodného internetu. V minulosti se terčem staly webové stránky nadnárodních společností, justice či vládních orgánů v řadě zemí. V České republice kdysi hnutí napadlo portály politických stran a pozměnilo i stránky Ochranného svazu autorského.

rescarot ( 23. prosince 2015 23:23 )

Tahle partička bez tváří mi přijde čím dál trapnější a ubožejší.. Jen aby se z toho nakonec nevyklubalo nějaké zvláštní oddělení NSA, nebo jiné mírumilovné "neziskové" organizace.

dumik ( 23. prosince 2015 21:15 )

zdá se mi, že ta jejich vyhlašování války jsou jen virtuální hra, zatím se neobjevil nejmenší výsledek.

profisport ( 23. prosince 2015 20:25 )

a good job!!!

Zobrazit celou diskusi