Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Šťára“ u Chodorkovského. Ruská policie prohledala nadaci odpůrce Kremlu

Autor: ČTK, mb - 
22. prosince 2015
10:25

Ruská policie dnes ráno prohledala kanceláře nadace Otevřené Rusko, kterou založil a spravuje bývalý oligarcha a odpůrce Kremlu Michail Chodorkovskij (52). Podle ruských médií je razie spojena s vyšetřováním aktivit někdejší Chodorkovského ropné společnosti Jukos. Bližší informace vyšetřovatelé novinářům nesdělili.

Ruský miliardář, který si odseděl deset let za podvody a krádeže a jenž byl omilostněný v roce 2013 prezidentem Putinem (63), žije nyní ve švýcarském exilu.

Ruská justice proti němu nedávno zahájila vyšetřování pro podezření z podílu na vraždě starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998. Starosta na ropném koncernu Jukos požadoval, aby odevzdal státu nepřiznané daně.

Chodorkovskij vyšetřování označil za politickou mstu Kremlu a trest za to, že se někdejší oligarcha postavil prezidentovi Vladimiru Putinovi. Vdova zavražděného starosty, která roky bojuje za to, aby byli potrestáni vrazi jejího muže, ale stíhání Chodorkovského přivítala. Podle vdovy to byl právě Chodorkovskij, kdo si objednal vraždu starosty Něftějugansku.

Podle spolupracovníků Chodorkovského je motiv dnešní razie politický. Policie prohledala nejen kanceláře Otevřeného Ruska, ale i byty sedmi jeho zaměstnanců.

Nadace Otevřené Rusko vznikla v roce 2001 a členy jejího vedení byli kromě Chodorkovského například i veterán americké politiky Henry Kissinger (92) nebo podnikatel Jacob Rothschild (79). Na vrcholu svých aktivit měla nadace v Rusku padesát odboček, po Chodorkovského uvěznění ale následoval útlum. Svou činnost nadace obnovila loni.

dr.shapiro ( 22. prosince 2015 11:26 )

Je zvláštní,že blesk nezaregistroval,že chazarská bestie khodorkovskij,je usvědčený zloděj a kriminálník,navíc podezřelý z objednávání vražd! Nevinného Kramného ale už jasně nazvala vrahem! khodorkovského měli Rusi po vzoru mossadu chytit a dovlést do Ruska před soud,nebo ho jednoduše zlikvidovat v jeho brlohu!Putin to samozřejmě neudělá,on to řeší zákonným způsobem,jako všechno! 

Zobrazit celou diskusi