Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Porážka ISIS není řešení. Nahradí ho 65 tisíc džihádistů, míní experti

Autor: ČTK, mb - 
21. prosince 2015
12:05

Rusko i USA bombardují pozice Islámského státu (ISIS), ale ani případná porážka teroristické organizace nic nevyřeší. ISIS totiž okamžitě nahradí 65 tisíc stejně smýšlejících džihádistů. K takovým závěrům došel britský think-tank expremiéra Tonyho Blaira (62).

„Současná snaha o vojenskou porážku Islámského státu nebere v potaz další skupiny v Sýrii s úplně stejnou ideologií a ambicemi. Naše analýza 48 frakcí bojujících v Sýrii ukázala, že až 60 procent z celkového počtu 100 tisíc bojovníků vyznává saláfismus (radikální forma islámu, pozn. red.),“ píše se ve zprávě britského think-tanku Centre on Religion & Geopolitics.  

Rada bezpečnosti OSN schválila minulý týden rezoluci, která má podpořit mírový proces v Sýrii. Pro rezoluci se vyslovili všichni členové. Součástí usnesení je rozhodnutí o zastavení palby a zahájení rozhovorů mezi vládou v Damašku a opozicí.

Jenže z mírového procesu byly vyloučeny pouze dvě organizace – Islámský stát a Fronta al-Nusra. To je podle analýzy britského think-tanku velmi nebezpečné: „Pokud bude Islámský stát poražen, nejméně 65 tisíc bojovníků je připraveno ho nahradit. Největším nebezpečím je ignorování dalších radikálních skupin.“

Kdo patří, či nepatří mezi teroristy, se stalo v posledních měsících jádrem sporu mezi protiteroristickou koalicí vedenou USA a Ruskem. Západ obviňuje Rusko, že bombarduje všechny nepřátele syrského prezidenta Asada (50), včetně tzv. umírněných rebelů. Rusko tvrdí, že mezi „teroristy nedělá rozdílu“.

Zpráva britského think-tanku se v tomto případě shoduje s pozicí Moskvy. V reportu stojí, že rozlišovat mezi „umírněnými rebely a extremisty“ je chyba. „Měli bychom si uvědomit, že se jedná o globální problém, příčinu je třeba hledat v ideologii. Pokud tuto ideologii nevykořeníme, stále budeme dokola řešit stejné problémy,“ varuje Ed Husain z Centre on Religion & Geopolitics.

Ačkoliv radikální směr islámu (saláfismus) podle odhadů vyznává jen 1 až 5 procent muslimů, jsou to přívrženci právě tohoto hnutí, kteří stojí za hrůznými popravami v Sýrii a Iráku, ale i nedávnými teroristickými útoky v Paříži.

7481 ( 21. prosince 2015 19:17 )

Porážka isis není řešení.Ale úplné vyhubení isis je řešení.Rusko si poradí s isis i kdyby použili atom.Experti ať se jdou vycpat.

abaron ( 21. prosince 2015 14:53 )

škoda, že to tých expertov nenapadlo skôr ako ich naučili jesť príborom

sairait ( 21. prosince 2015 14:14 )

egyptanka ( 21. prosince 2015 13:11 )

Dobře napsaný článek. Řešení je jasné.

jarousekjagrik ( 21. prosince 2015 12:45 )

Asi je někdo potřebuje, USA?

Zobrazit celou diskusi