Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obamovi utěšovali pozůstalé masakru. „Zničte ISIS,“ volal rozzlobený dav

Autor: simao, ČTK - 
19. prosince 2015
11:45

Zachmuřený prezidentský pár Barack a Michelle Obamovi si udělal zastávku cestou na Havaj, kde budou trávit vánoční svátky. Dovolenou začali vzpomínkami na oběti teroru v San Bernardinu. „Zničte ISIS,“ vyzývali je lidé.

Americký prezident Barack Obama se setkal s rodinami obětí teroristického útoku v San Bernardinu. S pozůstalými strávil v pátek asi tři hodiny a doprovodila jej i manželka Michelle.

Prezident Barack Obama s manželkou Michellle se setkali s rodinami obětí útoku v San Bernardinu. Prezident Barack Obama s manželkou Michellle se setkali s rodinami obětí útoku v San Bernardinu. | EPA

Prezident po setkání řekl, že jej dojal důraz na toleranci, který rodiny vyjádřily navzdory smutku, který prožívají. „I když nyní prožívají těžké chvíle…, jsou zároveň ztělesněním síly, jednoty a lásky, která existuje nejen v tomto konkrétním společenství, ale v celé zemi,“ řekl prezident novinářům.

Šéf Bílého domu zavítal do San Bernardina cestou na Havaj, kde bude s rodinou trávit vánoční svátky.

Spolu s manželkou Michelle tak s Obamou později po přesunu speciálem Air Force One vystupovaly napodruhé na ostrově Honolulu již i dcery Sasha a Malia.

Barack a Michelle Obamovi při příletu na Havaj, kam s nimi vyrazily i jejich dcery Barack a Michelle Obamovi při příletu na Havaj, kam s nimi vyrazily i jejich dcery | Reuters

Útok v Kalifornii však má v USA dozvuky i v podobě dalšího znepokojení občanů. Vánoce nevánoce. Začátkem prosince jej spáchali radikalizovaní muslimští manželé Sayed Farook a Tashfeen Malik. Zastřelili 14 lidí, dalších 22 lidí utrpělo zranění.

Podle dosavadních informací vyšetřovatelů zřejmě nebyli tito manželé členy teroristické buňky, ani nebyli v kontaktu se zahraničními teroristickými skupinami. Přesto před příletem Obamy (a jak upozorňuje LA Times i během něj) padaly výzvy k tomu, aby USA zničily teroristy z ISIS, šířící děs a smrt.

Protest před příletem prezidentského páru v USA: Zničte ISIS, vyzývali lidé po masakru v San Bernardinu. Protest před příletem prezidentského páru v USA: Zničte ISIS, vyzývali lidé po masakru v San Bernardinu. | Reuters

Mezi demonstranty se objevovaly i hlasy odmítající uprchlíky v USA. Voda na mlýn prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi, který během kampaně protiimigrantskými hesly rozhodně nešetří?

Vraždící manželé přitom při přestřelce s policií zahynuli, soud ale čeká Farookova dlouholetého přítele Enriqua Marqueze, který byl tento týden obviněn z napomáhání k terorismu a hrozí mu trest vězení až na 35 let.

Protest před příjezdem prezidenta Obamy: Žena odmítající uprchlíky v USA. Volička Donalda Trumpa? Protest před příjezdem prezidenta Obamy: Žena odmítající uprchlíky v USA. Volička Donalda Trumpa? | Reuters

rumungro ( 19. prosince 2015 19:12 )

Do 10 let muslim po tatovi,pak v církvi sjednotitelů,křesťan...Matka Irka, otec z africkýho kmene.On nemá žádny kořeny,tak mu nedělá problémy slibovat a neplnit.My jsme pak,pro tento plebs,vhodní jen pro jeho ambiciózní,světu nebezpečny pletichy.

moiaza ( 19. prosince 2015 18:37 )

 Je to totéž, jako chtít po rodičích, aby zlikvidovali svoje děti.

barracuda.sro ( 19. prosince 2015 12:18 )

repelos :

Zobrazit celou diskusi