Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové pořádají hon na ropu ISIS: Bombardéry postupně ničí rafinerie

Autor: simao, ČTK - 
20. listopadu 2015
15:00

Mstí se za sestřelení letadla s ruskými turisty, za pařížský teror. Rusové dál bombardují pozice Islámského státu, snaží se ho připravit i o jeho zázemí. Ruské bombardéry se zaměřily mj. na ropné rafinerie, které bojovníci ISIS s kulomety v rukách zabrali. Dochází tam proto k masivním explozím. Vedle toho Rusové pořádají hon i na cisterny teroristů.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo snímky výbuchů ropných rafinerií, které jsou jedním z důležitých příjmů v rozpočtu Islámského státu.

Ruské letectvo zničilo hned několik významných petrochemických závodů pod kontrolou ISIS, zaměřuje se i na sklady, velitelská stanoviště. V průběhu tohoto týdne dnes podniklo další útoky na syrské cíle, v bombardování neustává. Zajímavým prvkem při útocích v Sýrii je přitom i to, že Rusko nasadilo všechny možné průzkumné prostředky. 

Rusko nasadilo i kosmické sledování

Podle šéfa operační správy ruského generálního štábu Andreje Kartapolova přitom na Blízkém východě neexistuje cíl, na který by ruské letectvo zaútočilo bez analýzy shromážděných informací. „Ruské letectvo útočí na vybrané cíle pouze po předchozím průzkumu. Abychom zlepšili odhalování objektů teroristických organizací a abychom zpřesnili jejich koordináty, posílili jsme v blízkovýchodním regionu nasazení všech typů průzkumných prostředků včetně kosmického sledování,“ prozradil tento týden generál Kartapolov.

Do náletů se zapojují především strategické bombardéry Tu-160, Tu-22M a Tu-95, novými posilami by měly být i nejmodernější typy útočných letounů Su-34 a bombardérů Su-27. Koordinace útoků pak probíhá i mezi ruským a francouzským ministerstvem obrany.

Na politické úrovni se pak řeší i jiná záležitost. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy se bude muset Rusko rozhodnout, zda chce v křesle syrského prezidenta udržet diktátora Bašára Asada.

Toho Vladimir Putin podporuje, Západ však chce v Sýrii novou vládu bez Asada. A Obama mluví o „záchraně syrského státu“ tím, že se najde nová syrská legitimní vláda. Jenže Bašár se jeví jako „nesmrtelný“ diktátor. Přežil již více než čtyři roky trvající občanskou válku a jeho podpora v části syrské společnosti nijak neopadá. Podle Obamy je nepředstavitelné, že by bylo možné zastavit syrskou válku bez toho, aby se Asad vzdal moci. „Asad nemůže znovu nabýt legitimity,“ míní přitom Obama.

Vladimir Putin a Barack Obama na Summitu G20 v Turecku. Vladimir Putin a Barack Obama na Summitu G20 v Turecku. | Reuters

Otázkou pak také je, kdy nadejde čas k pozemní operaci proti ISIS. Právě dnes se v Moskvě na rozšířeném zasedání sešli poslanci obou komor ruského parlamentu, Státní dumy a Rady federace. A to za účasti prezidenta Putina.

Poslanec nacionalistické Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Taskajev podle rozhlasové stanice Echo Moskvy soudí, že čas k pozemní operaci již nadešel. „Je třeba zbavit Islámský stát možnosti obchodovat s ropou, musíme je připravit o zdroj financování,“ nabádá ruský poslanec.

Podle ruského generála Kartapolova již padlo i rozhodnutí, že ruské bitevníky budou „pořádat hon“ na automobilové cisterny teroristů, které převážejí ropu ke zpracování do Iráku. Zničeno jich prý bylo už kolem 500.

ma30 ( 21. listopadu 2015 08:02 )

Rusové se mstí za...- to není správně vyjádřeno. Msta se rozumí spíše jako zákeřná odveta.To ale v tomto případě neplatí. Lépe by to vyjadřoval slovní obrat: Rusové vrací teroristům údery za jejich násilí! Ale pochopit smysl lze tak i tak

tymitaky ( 20. listopadu 2015 20:57 )

To by nebyl špatný důchod.

zkzkz ( 20. listopadu 2015 20:15 )

zkzkz ( 20. listopadu 2015 20:13 )

jiri.k ( 20. listopadu 2015 19:13 )

Jediný, komu zůstal zdravý rozum, odvaha a ještě navíc se efektivně postavit za své občany je Putin. Obama je normálníšašek počmáranej skákající s červeným nosem po manéži. Už aby byly v USA volby, aby tato světová ostuda zmizela na hnojišti.

Zobrazit celou diskusi