Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Není ISIS jako ISIS. Knihkupectví v egyptském stylu to odneslo za teroristy

Autor: všm - 
18. listopadu 2015
21:50

Chtěli se pomstít teroristům za Paříž, místo toho zaútočili na obyčejné knihkupectví. Obyvatele amerického státu Colorado totiž zmátlo, že se krámek jmenuje ISIS. Nenapadlo je bohužel, že z hlediska svého lehce esoterického zaměření jde o odkaz na egyptskou bohyni. A nikoliv o centrum radikálů.

Knihkupectví a dárkový obchod v jednom funguje v Denveru už 35 let. Poslední dobou se ale majitelé musí potýkat s vyhrůžkami a vandalismem. O víkendu, který následoval po pařížských útocích, jim někdo rozbil kamenem vývěsní ceduli. Některé místní obyvatele totiž rozčiluje název krámku – ISIS.

Knihkupectví to odneslo za teroristy. Knihkupectví to odneslo za teroristy. | Reprofoto TheDenverChannel.com

„Všichni se trápíme po pařížských útocích. Nevím, jestli šel někdo po ulici, viděl ten název a prostě ho přemohly emoce. Nebo to byl ignorant, který si myslel, že jde o knihkupectví pro teroristy,“ uvedla majitelka Karen Charboneau-Harrison.

Podle ní je název samozřejmě odvozen od egyptské bohyně, která má reprezentovat ženy, uzdravování a magii. Což odpovídá částečně esoterickému sortimentu.

Podobný útok ale nezažilo knihkupectví poprvé. Jen za poslední měsíce se odehrály tři podobné případy. „Je to už trochu únavné. A taky drahé,“ postěžovala si Charboneau-Harrison pro stanici Fox. Pokud mají vandalové zájem, mohou si prý přijít do krámu zameditovat. Třeba je tím vztek přejde.

Není ISIS jako ISIS. Není ISIS jako ISIS. | Reprofoto TheDenverChannel.com

Majitelka rovněž doufá, že se v médiích začne Islámský stát pojmenovávat nějak jinak. Se svojí brutální ideologií prý jen haní bohyni ISIS. 

Extremisté ovšem nemají jméno odvozené od božstva, ale vzniklo prostou zkratkou z pojmu „Islámský stát v Iráku a Sýrii“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi