Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Saúdskou Arábii ničí povodně: Vody spadlo jako za 8 let, poušť se změnila v řeku

Autor: mb - 
3. listopadu 2015
15:08

Saúdskou Arábii postihly přívalové povodně, které už si vyžádaly nejméně 6 lidských životů. Za pouhé dva dny dopadlo na vyprahlou půdu tolik vody, co normálně naprší za osm let. Místní natočili video, jak se poušť mění na burácející řeku.

Do země nemilosrdně buší kroupy velikosti golfových míčků, mokrá půda se pomalu mění v bahno a následně v proudy vod, které zabíjejí několik lidí. Takovou scénu si jen málokdo dokáže představit v Saúdské Arábii, ale přesně tento jev zemi v Perském zálivu před pár dny postihl.

Kromě severní části Saúdské Arábie vydatný déšť zasáhl také území Iráku a Íránu, celkem v regionu v důsledku špatného počasí zahynulo již nejméně 19 lidí. Není to poprvé, co Saúdskou Arábii zasáhly zničující záplavy.

Třeba v roce 2009 město Džiddu na pobřeží Rudého moře postihly také tzv. přívalové povodně, které si vyžádaly 122 životů. Většina mrtvých byla uvězněna ve svém autě a jen bezmocně čekali na smrt. Ač se to může zdát překvapující, přívalové záplavy jsou typické pro suché pouštní oblasti. V dubnu tohoto roku postihly nejsušší poušť na naší planetě deště, které způsobily v poušti Atacama „tsunami“.

Zobrazit celou diskusi