Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bleskové záplavy ničily Česko! Kulový blesk, evakuace, kolaps dopravy, sesuvy půdy

Autor: ČTK, ljš - 
4. srpna 2014
07:06

Bouřky, kroupy, přívalové deště, lokální povodně a dokonce zásah kulového blesku! Většinu území Česka zasáhly v neděli odpoledne a večer velmi silné bouřky. Zatopeny byly desítky domů, hasiči museli dlouhé hodiny odčerpávat vodu ze sklepů. Na řadě míst také bouřky způsobily dopravní kalamitu, zpoždění nabíraly zejména vlaky.

Hasiči na východě Čech museli v neděli a v noci na pondělí vyjíždět k desítkám zásahů, aby odstranili následky bouřek a přívalových dešťů. Nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, odklízeli polámané stromy a větve nebo čistili propusti a silnice. Pomáhali také s evakuací dětského tábora a stavěli hráz proti vodě z rybníka, který přetekl. V Luži na Chrudimsku vystoupala říčka Novohradka na povodňový stupeň ohrožení, škody ale nezpůsobila.

Hladina Novohradky v Luži se dostala z normálního stavu na třetí povodňový stupeň během hodiny, dosáhla ho krátce po 19:00. Klesat voda začala kolem 21:00, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové varovali před možným vzestupem také dalších toků odvodňujících Žďárské vrchy. V Luži se řeka vylila do luk, její tok monitoruje místní hasičská jednotka, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

V Kněževsi na Žďársku řádil kulový blesk, který zapálil střechu stodoly. Majitelé budovy přitom jen pár okamžiků předtím kulový blesk viděli "poskakovat" po okolních střechách, uvádí server iDnes.cz. Že skončí v jejich stodole, by je vůbec nenapadlo. Díky pohotovosti příbuzných se požár způsobený bleskem podařilo záhy uhasit. Vzácný jev přitom se přitom v obci neobjevil poprvé. Před osmi lety podle svědectví obyvatel zapálil dům starosty.

Víc než 50 zásahů absolvovali hasiči v Pardubickém kraji. V Zadním Arnoštově na Svitavsku, kde přetekl rybník, postavili provizorní hráz a odstraňovali naplaveniny pod mostky. V Kutříně na Chrudimsku hasiči asistovali u přemístění lidí z dětského tábora do školky v Perálci. "Osm osob zůstalo v táboře dobrovolně na vlastní žádost a hlídají tábor proti vodě," řekl operační důstojník hasičů.

V Horní Čermné na Orlickoústecku hasiči strhli dvě lávky, aby se nemohly utrhnout a zatarasit potok svedený do trubek. V Radiměři na Svitavsku hasiči odkláněli vodu z potoka, aby neohrožovala obyvatele, a u domů stavěli hráze z pytlů s pískem. "Provizorní hráz se stavěla i v Jevíčku," doplnila Horáková.

Na Orlickoústecku čerpali vodu ze suterénu rodinných domů nebo z hájenky v obci Tatenice a odstraňovali zlomené a nahnuté stromy. Z neprůjezdné Královéhradecké ulice v Ústí nad Orlicí, kde uvízlo ve vodě osobní auto, hasiči vyprošťovali z vozu matku s dítětem a odvezli je do bezpečí. Silný déšť způsobil sesuv zeminy na silnici z Kerhartic do Hrádku. Na Chrudimsku deště postihly nejvíce obce Krouna a Svratouch. "Přívalový déšť způsobil bleskovou povodeň. Silnice do Svratky je neprůjezdná, nepobraly to mostky, je to docela malér," řekl odpoledne ČTK starosta Jiří Socha. Po opadnutí vody lidé čistili zaplavené sklepy a dvory. Ve Vojtěchově blesk způsobil požár stodoly, hasiči museli strhnout celý štít objektu. Škoda je předběžně vyčíslena na 200.000 korun.

V Královéhradeckém kraji déšť zasáhl zvláště Náchod a Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku. "V každém městě jsme měli minimálně deset výjezdů," řekl operační důstojník královéhradeckých hasičů. Kromě odčerpávání vody ze sklepů museli hasiči čistit kanalizaci, v Náchodě zprůjezdnit zatopený podjezd pod železniční tratí.

chanel5 ( 3. srpna 2014 23:15 )

A u nás leje a leje.

simeonsimeonovic ( 3. srpna 2014 19:16 )

 Nevim jak kde byly bouřky, ale my tady v Praze máme vždy velký štěstí. Všichni vylévají vodu z domů a tady ani nezkápne. A když zkápne, tak jsou z toho všichni tak na větvi, že jsou tam všichni záchranáři.....

Zobrazit celou diskusi