Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Předpověď počasí: Vydatný déšť potrápí východ! Má se Morava bát povodní?

Meteorologové očekávají na druhou půlku pracovního týdne deštivé počasí
Meteorologové očekávají na druhou půlku pracovního týdne deštivé počasí  (Autor: archiv Blesku, Meteopress.cz)
Autor: simao, ČTK - 
13. května 2014
14:35

Pankrác, Servác a Bonifác, tři ledoví muži, kteří začátkem tohoto týdne slaví své svátky, přinesli do Česka ochlazení. Ale především déšť. Přeháňky na řadě míst ČR přišly již dnes, stupňovat se však budou se studenou frontou, která od středy zasáhne především Moravu a Slezsko. Objevily se proto obavy, zda na východ země neudeří při vydatných deštích jarní povodně.

V druhé polovině týdne může na východě České republiky, zejména však v Beskydech, napršet až 120 milimetrů srážek. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Čechách lze očekávat od čtvrtku do soboty srážkové úhrny od 5 do 20 milimetrů.

Svou předpověď budou meteorologové postupně zpřesňovat. Zhruba ve středu by také mohli vědět, zda může očekávaný déšť rozvodnit toky, jak panují obavy. Jarní záplavy se přitom v posledních letech v Česku opakují, loni v červnu zasáhly většinu Čech. Povodí však v současné době nejsou tak zasycená. V dubnu sice pršelo více, než předtím v březnu, ale celkově máme za sebou suchou zimu a srážkově nijak nevybočující začátek jara.

"Z meteorologického hlediska se bude jednat o vydatné - trvalé srážky, které mohou zvedat hladiny řek a následně vyvolat i povodňové stavy. Na druhou stranu je retenční kapacita půdy dobrá s ohledem na suchou zimu," řekla Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

S deštěm přijde ochlazení

Také Honsová očekává v následujících dnech, především pak v druhé polovině pracovního týdně, vydatný déšť na východě území ČR. "Během středy odpoledne začne počasí na Moravě a ve Slezsku ovlivňovat tlaková níže původem z Balkánu. Na východ našeho území přinese ve čtvrtek a v pátek místy vydatné, trvalé srážky," potvrdila Honsová. Předpokládané srážkové úhrny jsou podle ní na tyto dva dny kolem 40 mm za 24 hodin.

"Déšť bude ustávat během víkendu. Nejméně bude pršet na severozápadě Čech, kde spadne kolem 5 mm za 24 hodin," říká meteoroložka a dodává: "S deštěm přijde i výrazné ochlazení a naši pocitovou teplotu bude navíc snižovat čerstvý vítr. Na vrcholky českých hor se od středy do pátku vrátí srážky smíšené tj. deště se sněhem." Příští týden však přinese opět pozvolný nárůst teplot - podle Honsové se opět můžeme těšit až na 24°C.

Předpověď Dagmar Honsové na druhou půlku týdne

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zejména na východě déšť, na ostatním území přeháňky. Noční teploty 9 až 5 °C, na západě až 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. Severozápadní vítr 7 až 11 m/s, nárazy 20 m/s.

V pátek bude zataženo až oblačno, na východě déšť, na západě přeháňky. Noční teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Severní vítr 6 až 10 m/s, nárazy 20 m/s.

V sobotu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Noční teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Severozápadní vítr 4 až 8 m/s, nárazy kolem 15 m/s.

V neděli bude oblačno, místy přeháňky. Noční teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. Severozápadní vítr do 4 m/s.

naidka ( 13. května 2014 16:08 )

Naši předkové byli velmi moudří. Všímali si přírody a bez různých meteoradarů a kompjůtrů dokázali vymyslet a potvrdit pranostiky, které platí dodnes. Ledoví muži přijdou v tomto období každý rok a přinesou buď přízemní mrazíky, nebo aspoň pořádné ochlazení. Ve čtvrtek bude "pochcané Žofky" , tak by mohla jít trochu do sebe a moc to nepřehánět.

Zobrazit celou diskusi