Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

A hladiny řek stoupají... Moravu opět straší povodně, třetí stupeň na Olši

Moravu opět zasáhly obavy z povodní (ilustrační foto)
Moravu opět zasáhly obavy z povodní (ilustrační foto)  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK, simao - 
16. května 2014
07:11

Opět staví hráze, opět napjatě sledují stoupající hladiny velkých vodních toků i jejich menších přítoků. Na řadě míst Moravy měli lidé v noci na pátek špatné spaní. Obavy z povodní jsou zpátky - v souvislosti se značně deštivým počasím a dalšími očekávanými prudkými srážkami. Povodňový stav platí již na 12 místech. Ale přesto je tu dobrá zpráva - vše je zatím pod kontrolou!  

V Moravskoslezském kraji kvůli vytrvalému dešti stoupají hladiny řek, výstraha před povodněmi platí i pro Olomoucký a Zlínský kraj. Pršet má celý den. V Českém Těšíně na řece Olši dál platí nejvyšší 3. stupeň povodňové aktivity (tedy stav ohrožení), který tam byl vyhlášen ještě ve čtvrtek před půlnocí. Na dvou místech je druhý, na devíti tocích pak první stupeň. ČTK to řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Podle něj zatím voda neohrožuje obydlí a bezprostředně nehrozí vylití řek. "Záleží především na tom, jak se budou dál vyvíjet srážky. V současné době ale žádné škody nehrozí," uvedl mluvčí. Dodal, že ráno kromě třetího stupně v Českém Těšíně, tedy stavu ohrožení, platily na dvou místech dva druhé stupně. "Stav pohotovosti byl vyhlášen na Olši v Dětmarovicích a Ostravici v Hodoňovicích," doplnil Vlček.

Krizový štáb v Českém Těšíně

Nejdramatičtější situace je od čtvrtečního večera v Českém Těšíně na Karvinsku, kde po půlnoci dokonce zasedal krizový štáb. "Během noci jsme nechali na třech místech stavět hráze. Voda se zatím nevylila. Hladina dosahuje výšky 415 centimetrů. Při povodních v roce 2010, kdy se Olše vylila a měli jsme stoletou vodu, byl rekord 534 metrů," řekla ČTK mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Potvrdila informaci, že hladina Olše ráno začala stagnovat či dokonce mírně klesat. "Nyní nás zlobí přítoky, kde byly vyhlášeny první a druhé stupně," řekla. Obyvatelé města nyní očekávají další vývoj. Hladina Olše totiž ještě během dne může znovu začít stoupat. "Situaci sledujeme, v 07:30 se znovu sejde krizový štáb," řekla Havlíková.

Hasiči mají napilno

Déšť a s ním spojený vítr zaměstnával během čtvrtka, noci a dnešního rána také Moravskoslezské hasiče, kteří evidují už 230 výjezdů. Vyjížděli k desítkám spadlých, zlomených či nebezpečně nakloněných stromů a větví na silnicích a chodnících. Několikrát také provizorně upevňovali či sundávali větrem odtrženou střešní plechovou krytinu.

Víc než dvacetkrát čerpali vodu ve sklepích, silničních podjezdech, čistili ucpané odtoky a kanály. "V souvislosti se stoupáním hladiny řeky Stonávky u obce Těrlicko tam hasiči stavěli čtyřmetrovou hráz u chatové osady. Voda se během noci dostala například do areálu pošty v Třinci-Oldřichovicích, několik jednotek hasičů tam čerpá vodu, protože znemožňuje pracovníkům pošty nakládku a vykládku balíků," vyjmenoval mluvčí hasičů. Dodal, že kvůli uvolněným plechům na střeše opuštěné budovy bývalé mlékárny zůstává uzavřena Krnovská ulice v Opavě.

tigrusenka ( 16. května 2014 13:52 )

Hlavně si vem vibrátor, blbko.

vegeta. ( 16. května 2014 10:49 )

Já se teda bojím. Jsem z Moravy, nemám peníze, co budu dělat, až nás to vyplaví? Radši si zabalím věci, hlavně vegetu, ať máme co jíst, až nás přestěhují do školní tělocvičny.

tigrusenka ( 16. května 2014 10:29 )

Nešlapu, nefetuju, ale chlastám, hňupe...

tigrusenka ( 16. května 2014 10:28 )

Ona je otázka, jestli jsi vůbec na nějakou ženskou měl možnost sáhnout jen jedním prstíčkem, a nejen na Moravě. Že ty byl nejdál v Horní Dolní na kolotoči? A následky se táhnou celý život

tigrusenka ( 16. května 2014 09:44 )

A jsme doma, patrně tě nějaká Moravačka kopla do pr.dele a máš z toho celoživotní zácpu

Zobrazit celou diskusi