Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Když nečekaně udeří krupobití: Strakonice zasáhly kroupy. Loni byl v tuhle dobu sníh!

Přes Strakonice se přehnaly o Velikonocích kroupy
Přes Strakonice se přehnaly o Velikonocích kroupy  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: hra, simao - 
22. dubna 2014
03:05

Je to zajímavé srovnání. Během loňských Velikonoc jsme odklízeli sníh, letos se teploty pohybovaly v podstatně příjemnější rovině. Poněkud zaskočeni však byli na Velikonoční pondělí občané Strakonic. Městem se přehnalo krupobití. A rázem bylo opět bílo!

Průtrž mračen a krupobití, při kterém se pěnila voda do běla. Velikonoční pondělí na Strakonicku přineslo zajímavý úkaz. Nebe se zatáhlo, následná bouřka však trvala sotva 10 minut, než se opět mraky protrhaly. "Počasí se úplně zbláznilo, během chvilky nebylo vidět na krok," popsala Blesku jedna ze strakonických obyvatelek. "Za pár minut bylo po všem, v 18 hodin už zase svítilo slunce a po bouři ani památky," dodala.

Video  Na Strakonice udeřily o Velikonocích kroupy  - Blesk - Vlaďka Hradská
Video se připravuje ...

Průtrž však způsobila problémy v dopravě - pod železniční viadukt u strakonického nádraží se nahrnula voda a vytvořilo se těžko průjezdné jezero. Řidiči proto museli zvolit objízdné trasy, řada z nich však své vozy raději odstavila ke krajnici. Hlavní silniční tah Plzeň - České Budějovice a Praha - Strážný byl rázem neprůjezdný. Na místě museli zasahovat i hasiči.

Video  Kroupy ve Strakonicích zkomplikovaly i dopravu  - Blesk - Vlaďka Hradská
Video se připravuje ...

Tohle rozmarné jaro jinak pro tento pracovní týden slibuje příjemné teploty kolem dvacítky. Zpočátku přes den 19 až 23°C. Koncem týdne se však podobné lokální bouřky dají očekávat i na dalších místech Česka, přinesou ochlazení o několik stupňů.

Meteorologové z ČHMÚ hlásí postupné přibývání občasných přeháněk a bouřek, a to především ve čtvtrek a pátek. Dojít může i na podobně vydatné krupobití, jako ve Strakonicích, kde kroupy vytvořily místy i souvislou bílou plochu. Padání krup totiž podle serveru in-pocasi.cz v posledních dnech hlásila i řada dalších míst Evropy. Kroupy ve Strakonicích však naštěstí nedosahovaly velikosti, která by poškozovala střechy či dopravní prostředky, upozornil zmiňovaný server.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi