Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Květináče za 130 tisíc: Obří dekorace rozhádala Strakonice! Jak se vám líbí?

Autor: hra - 
18. června 2014
07:07

Ošklivá pouťová atrakce, nebo skvělý nápad? Strakoničtí radní v dobré vůli nakoupili obří květináče italského designéra. To ovšem ještě netušili, že tím město rozdělí - někteří obyvatelé totiž drahé dekoraci příliš nakloněni nejsou.

Květináče jako pro obry, jež zdobí (nebo hyzdí?) například strakonické náměstí, vyvolávají emoce. Ne vždy jsou ovšem tak kladné, jak by si radní přáli. „To je pouťová atrakce, která s estetikou nemá nic společného,“ zhodnotil nápad pro deník Aha! architekt Jan Rampich známý z pořadů o architektuře v televizním Receptáři. „Květináče jsou ošklivé a výtvarně bezcenné. Na náměstí nemají co dělat,“ přisadil si.

Sedm květináčů nakoupila radnice celkem za 130 tisíc korun. Protože byla prvním zákazníkem z Čech italské designerské dílny Serralunga, dostala navíc šedesátiprocentní slevu. A myslí si, že udělala dobře.

„Mně se to líbí, protože je to něco jiného. Alespoň se o Strakonicích zase mluví,“ zastává se dekorace Klára Míšová. 

Podobný příběh zažila téměř před dvěma lety také Praha 5. Květináčů tehdy nechala vyrobit celkem 245 a zaplatila za ně nehorázných 20,5 milionu korun. Není tedy divu, že se občané začali bouřit.

Květináče navíc byly z betonu a kromě toho, že působily mimořádně neesteticky, také zabíraly valnou část chodníků, na něž se lidé pak sotva vydali. Květináče proto byly po četných protestech přestěhovány a radnice Prahy 5 vyfasovala jako bonus pokutu od památkářů.

itartas ( 18. června 2014 16:39 )

katastrofa...to je prostě na defenestraci!

alenam ( 18. června 2014 16:32 )

O nějaké pohoršení nejde. Jde zkrátka o ošklivý nevkusný nevhodně umístěný kýč který oko nepotěší, lidé ho musí mnohdy obcházet a navíc to časem bude horší jelikož bílý zaručeně dlouho nezůstane. To že je jinde něco ještě ošklivějšího a ještě více překážejícího je sice smutné ale nijak se tím nesmažou ani nezmenší zápory téhle hrůzy.

gabreta ( 18. června 2014 16:18 )

Zrovna dneska jsem projížděl Strakonicema a všiml jsem si těch obřích květináčů na kruháči a určitě mne nepohoršovaly. Zato na horním náměstí, kde parkovací místa zaplnily mraky takvých plochých květináčů, to je tedy nářez! Hezky udělaný vydlážděný náměstí s vyznačenýma parkovacíma místama a zaplní se rádoby uměním, to člověk nechápe! Proč tedy investice(a ne malá) do vydláždění parkovišť a pak jejich likvidaace? To je teprve Kocourkov!

michalstrako ( 18. června 2014 15:36 )

Je to prostě nádhera, hlavně je nádhera krmit ze svých daní xxx osob (cca 50% už jich je dost opálených), které každý den v týdnu obhospodařují všechny květináče a záhony ve Strakonicích. Hlavně, že máme výzdobu..... a také dluh města cca 300.000.000 a průmyslovou zónu - tu ne,tu ve Strakonicích nehledejte, tu najdete v Písku, v Táboře, v CB a vlastně všude mimo Strakonice, kde mají vedení města, kterému jde o to, aby se ve městě dalo žít.

naidka ( 18. června 2014 12:03 )

a kdyby si je bezdomovci ještě pomalovali kytkami, splnilo by to původní účel, zpestřilo kolorit města a všichni by byli spokojeni.

Zobrazit celou diskusi