Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecko volí: Získá Erdoganova strana i po krveprolitích důvěru voličů?

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2015
08:27

V Turecku v neděli ráno začaly předčasné parlamentní volby. Odehrávají se podle agentury Reuters za zhoršené bezpečnostní situace a v obavách o stav ekonomiky a mohou mít hluboký dopad na budoucnost země a prezidenta Tayyipa Erdogana. Volební místnosti se uzavírají v 17:00 místního času (15:00 SEČ) a první výsledky se očekávají večer.

Jedná se o druhé podobné hlasování za posledních pět měsíců poté, co vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), založená Erdoganem, neudržela v červnových volbách v parlamentu většinu a nebyla s to vytvořit s ostatními formacemi koalici. Podle předvolebních průzkumů by AKP měla opět zvítězit, ale opět bez získání parlamentní většiny.

Od června navíc ztroskotalo příměří s kurdskými separatisty a změnilo se v krveprolití, syrská krize se zhoršila a člen NATO Turecko se stal terčem dvou sebevražedných atentátů spojených s Islámským státem, které si vyžádaly celkem více než 130 mrtvých.

Erdogan nyní nedokázal obnovit důvěru voličů, které podle Reuters silně rozděluje otázka, zda se má Turecko po měsících nestability vrátit k vládě jedné strany, či řídit stát pomocí koalice.

Vzhledem k „extrémní polarizaci“ voličů místní političtí analytici předpokládají, že AKP nezíská dost hlasů pro samostatné vládnutí a že opět nebude s to vytvořit koalici. O té se podle agentury AFP již mezi jednotlivými parlamentními formacemi předběžně diskutuje. Také se už hovoří o tom, že v případě neúspěchu se budou konat další volby na jaře 2016.

Nedávný výbuch v Turecku:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi