Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Islámský stát přišel o velitele. Druhý nejvlivnější muž zahynul při americkém náletu

Islamisté přišli o jednoho z vůdců.
Islamisté přišli o jednoho z vůdců.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
13. října 2015
19:50

Islámský stát potvrdil, že při srpnovém americkém náletu zahynul muž číslo dva ve vedení hnutí po abú Bakru Bagdádím, uvedla agentura AFP. Abú Mutaz Kuraší byl zabit nedaleko iráckého Mosulu, oznámili dnes radikálové na islamistických stránkách. Jejich mluvčí ve svém prohlášení rovněž pohrozil, že Islámský stát porazí Rusko, které na konci září zahájilo nálety v Sýrii.

Američané informovali o smrti druhého nejvyššího velitele Islámského státu již na konci srpna. Armádní mluvčí tehdy předpověděl, že jeho smrt bude mít pro operace islamistů „nepříznivý dopad“ vzhledem k tomu, že Kuraší měl vliv na finance, média, operace a logistiku radikálů. Byl prý hlavním koordinátorem přesunů zbraní, výbušnin, aut a osob mezi Irákem a Sýrií.

Zprávy o Kurašího smrti se objevily i v minulosti, dnes ale jeho úmrtí potvrdil mluvčí IS abú Muhammad Adnání. „Amerika smrt abú Mutaze Kurašího uvítala a označila ji za své velké vítězství,“ prohlásil Adnání.

XLADI ( 14. října 2015 06:57 )

Tyhle opičáci co jsou na fotce by měli být vymazáni ze světa s veškerým příbuzenstvem do 5 kolena

rodrigues ( 13. října 2015 20:45 )

...jeho úmrtí potvrdil mluvčí IS abú Muhammad Adnání. "Amerika smrt abú Mutaze Kurašího uvítala a označila ji za své velké vítězství," prohlásil Adnání. Toto nejsou slova mluvčího IS, pakliže ano, jsou vytržena z kontextu...oni nikdy nepřiznají, že by v čemkoli byli poraženi a že Amerika uspěla. Jsou to fabulátoři, stejně jako USA, EU, NATO, ČT,...

Zobrazit celou diskusi