Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Australská pláž se propadla do moře! Vcucla do sebe i několik aut

Autor: haj - 
29. září 2015
05:47

Tam, kde byla ještě před pár okamžiky pevná půda pod nohama, se rázem vytvořila propast, kterou zaplavilo moře. Část australské pláže na poloostrově Inskip Point v australském státě Queenslandu se propadla a spolu s ní také auta, přívěsy a stany kempařů.

Obyvatelé kempu Beagle se v sobotu v noci nestačili divit. V jedenáct hodin v noci zde totiž došlo k závrtu a kus pláže se propadl do moře. Vznikl tak 150metrový kráter.

Vše se stalo velmi rychle a stačily jen minuty, aby země pohltila auto, karavan, luxusní přívěs i několik stanů. Přesto však jako zázrakem nikdo nebyl zraněn.

„Znělo to jako hrom a pak zmizely stromy… pláž mizela,“ vypověděl pro televizi ABC otřeseně jeden z návštěvníků kempu. Jiní popsali, jak je probudilo šplouchání vody jen kousek od jejich stanů. Pak teprve zjistili, že některé z jejich věcí jsou v nenávratnu pod vodou.

Stejný propad se tu odehrál již v roce 2011. Experti potvrdili, že závrt je v dané oblasti velmi běžný. Ten poslední prý mohlo způsobit nedávné zemětřesení v jižním Queenslandu.

Asi 140 lidí bylo z místa evakuováno a oblast byla uzavřena. Podle místních bezpečnostních jednotek existuje možnost, že by se vzniklá díra mohla ještě rozšířit.

 

Zobrazit celou diskusi