Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sesuvy půdy v Japonsku: Dva lidé přišli o život, nejméně 25 lidí je nezvěstných

Autor: ČTK - 
11. září 2015
07:09

Nejméně dva lidi připravily o život rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy v Japonsku. Dalších přinejmenším 25 lidí je nezvěstných. Japonská automobilka Toyota kvůli silným dešťům pozastavila výrobu ve třech závodech. Domovy muselo kvůli nepříznivému počasí opustit přes 100 000 lidí.

Dosud jsou potvrzené dvě oběti. Jedna žena zahynula, když její auto smetla voda. Další žena přišla o život poté, co její dům rozmáčkla sesouvající se půda. Zranění utrpělo nejméně 27 lidí, z toho osm vážně.

Největší japonská automobilka Toyota dnes uvedla, že zrušila denní směnu ve třech závodech na severovýchodě Japonska. Přiměly ji k tomu vydatné deště, kvůli kterým se vylila z břehů řeka ve městě Osaki v prefektuře Mijagi. Velká voda tu zaplavila rýžová pole. Záchranáři na gumových člunech převáželi lidi ze zaplavených domů do bezpečí.

Meteorologové varují před prudkými dešti v některých oblastech na severu Japonska. Ve městě Džósó, kde velká voda odnášela domy i s jejich majiteli, ale voda začala opadat. Džósó leží asi 50 kilometrů severně od Tokia.

Záplavové lijáky přišly na východ Japonska den poté, co se ve středu přes hlavní japonský ostrov Honšú přehnal tajfun Etau. Kvůli němu úřady vyzvaly preventivně k evakuaci statisíce lidí, včetně obyvatel některých čtvrtí Tokia.

V některých částech Japonska spadlo během 48 hodin do čtvrtečního poledne více než dvojnásobné množství srážek, než bývá v září obvyklé. Záplavy tak patří k nejhorším za více než 60 let, napsala agentura Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi