Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Obama prohrál s křesťany: Církve za antikoncepci platit nemusí

Autor: mb - 
18. září 2015
20:09

Zaměstnavatelé v USA nemusí poskytovat svým zaměstnancům přístup k antikoncepci, byl by to „útok na svobodu náboženství“. K takovému závěru došel ve čtvrtek federální soud v St. Louis, rozhodnutí je úderem pro prezidenta Baracka Obamu (54), který v roce 2010 zpřístupnil chudým občanům lékařskou péči v programu, který média nazývají Obamacare.

Skupina křesťanských církví argumentovala, že by se neměly podílet na programu zdravotnického pojištění přezdívanému Obamacare, protože odporuje jejich přesvědčení. A soudce Roger Wollman jim dal za pravdu: „Náboženské přesvědčení musí být vzato v úvahu, účast zaměstnavatelů na Obamacare by je učinilo morálně a duchovně spoluodpovědnými za poskytnutí abortivních prostředků.“

Svobodná Amerika

Z evropského pohledu abstraktní problém vzbuzuje v USA obrovské emoce. Vleklé právní bitvy trvají již několik let. Odpůrci zákona tvrdí, že se jedná o útok státu na svobodu vyznání. Zastánci zákona naopak tvrdí, že díky Obamacare mají i ti nejchudší přístup k antikoncepci, ale třeba i sterilizaci.

Rozhodne ústavní soud?

„Rozhodnutí soudu je vítězstvím pro Ameriku, vítězstvím pro svobodu,“ rozplýval se republikán Peter Roskam. Jenže zaměstnavatelé ještě nemají vyhráno, podle právníků kauza nakonec skončí u ústavního soudu, který již řeší několik podobných kauz. Bílý dům mezitím jen stručně prohlásil, že je rozhodnutím soudu „zklamán“.

Nobelovka pro Obamu byla chyba

Obama dostal ještě jeden „úder“. Udělení Nobelovy ceny za mír americkému prezidentovi v roce 2009 se minulo účinkem a nenaplnilo naděje norského Nobelova výboru. Ve své vzpomínkové knize, která Fredens sekretär (Tajemník míru) to uvádí někdejší šéf norského výboru Geir Lundestad. „I mnozí Obamovi příznivci se domnívali, že cena byla chybou,“ napsal Lundestad s tím, že řada Američanů považovala ocenění za způsob, jak přimět Obamu hájit spíše mezinárodní mírové hodnoty než americké zájmy.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi