Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

EU prodloužila protiruské sankce. Zasáhnou Rusy i Ukrajince

Autor: ČTK, mb - 
3. září 2015
10:58

Měly skončit 15. září, ale budou pokračovat. Sankce uvalené Evropskou unií na Rusko kvůli ukrajinské krizi se automaticky prodlouží, prozradily diplomatické zdroje světovým médiím. A to až do března příštího roku. Shodli se na tom ve středu velvyslanci osmadvacítky na zasedání v Bruselu.

„Chceme vyvinout tlak na Moskvu, aby do konce roku plně implementovala Minskou dohodu, která zajišťuje příměří,“ vysvětlil prodloužení sankcí zdroj z diplomacie, který si přál zůstat v anonymitě.

Trest za Krym

EU uvalila na Rusko sankce v březnu 2014 v souvislosti s ukrajinskou krizí. Původně se dotýkaly pouze 21 ruských a ukrajinských jednotlivců, kteří podporovali sjednocení Krymského poloostrova s Ruskem. Během roku se ovšem sankční seznam rozšířil na 151 osob a 37 firem, které „podrývají územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny“.

Evropa ovšem na rozdíl od USA sankce nerozšíří. Spojené státy ve středu rozšířily seznam ruských firem vystavených sankcím za šíření jaderných a raketových technologií. Na seznamu se ocitl např. i monopolní ruský zbrojní exportér Rosoboronexport nebo společnost MiG, která vyrábí známé stíhací letouny.

Kontraproduktivní účinek?

Podle kritiků ovšem sankce více škodí Evropě než Rusku. Tak např. Asociace německých společností, která sdružuje a reprezentuje takové giganty jako Volkswagen AG nebo Deutsche Bank, sankce kritizovala: „Sankce vnímáme skepticky. V globální ekonomice jsou vazby natolik silné, že to vždy uškodí všem. Navíc pokud přijdete o místo na trhu, hned ,skulinku‘ zaplní jiný podnikatelský subjekt.“

Podle německého politika Franze Wiese kvůli sankcím údajně v Německu dokonce zbankrotovalo již 90 firem.

Sankce a Česko

Rusko navíc zavedlo protisankce a zákaz některých druhů potravin z EU. A zákaz dovozu pocítily i tuzemské firmy.

Například jihočeská Madeta letos v únoru vyčíslila ztrátu kvůli sankcím na 150 milionů korun. Pro českou firmu byl ruský trh klíčový, roky se pokoušela na obřím ruském trhu prosadit. Nakonec se jí to podařilo a Rusko odebíralo celých 25 procent produkce Madety. „Každým dnem ty ztráty narůstají,“ postěžoval si generální ředitel Madety Milan Teplý ještě v únoru České televizi.

Rozzlobený Kreml

Moskva se brání, prý není přímým účastníkem konfliktu na Ukrajině, v rámci Normandské čtyřky (Francie, Německo, Rusko, Ukrajina) působí jako garant. Západ ovšem tvrdí, že na Ukrajině operují ruští vojáci, kteří podporují ukrajinské separatisty na východě země.

Zprávy o prodloužení evropských sankcí Rusko ještě nekomentovalo, ale rozšíření amerických sankcí na klíčové firmy ruského zbrojního průmyslu vyvolalo v Moskvě podrážděnou reakci: „Jde o další etapu prosazování nepřátelské linie USA, jejíž podstatou je vědomé a důsledné ničení základny pro normalizaci rusko-amerických vztahů,“ uvedla ruská diplomacie.

antoninwertheim ( 3. září 2015 12:00 )

SANKCE NIKAM NEPOVEDOU ALESPON NE TAM KAM CHCEME

sexymozek ( 3. září 2015 11:29 )

Právě mluvil na ČT francouzský zemědělec, jak jeden po druhým krachujou kvůli sankcím ,neměly se ty sankce projevit někde jinde ?

jarda304 ( 3. září 2015 11:23 )

EU skáče jak Obama píská a z ČR je protektorát, fuj

Zobrazit celou diskusi