Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemědělci v Bruselu vášnivě demonstrují kvůli mléku. Embargo trápí i Čechy

Autor: ČTK, simao - 
7. září 2015
14:15

Kvůli ruskému embargu přišli čeští výrobci a exportéři mléka přímo o miliardu korun, nepřímé ztráty pak prý budou ještě vyšší. Situací na mléčném trhu v EU se proto vyrazil zabývat do Bruselu i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Čekala tam na něj pořádně vypjatá atmosféra, ve které vzduchem létala vajíčka, hořela sláma a traktory zastavily dopravu. Zemědělci z EU se totiž vydali do Bruselu protestovat.

Kvůli miliardové ztrátě českých výrobců a vývozců požaduje Agrární komora (AK) spolu s Potravinářskou komorou (PK) větší finanční podporu od EU i českého ministerstva zemědělství, vedle toho pak i podporu exportu mléčných produktů do zemí mimo Unii. Na pondělní tiskové konferenci to řekl programový ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. Nepřímé ztráty dané poklesem výkupních cen budou podle komory daleko větší.

Cena, za kterou zemědělci mléko prodávají do mlékáren, klesla podle komory meziročně o čtvrtinu. V srpnu se prý pohybovala pod sedmi korunami za litr, tedy pod výrobními náklady. Podle viceprezidenta Agrární komory Leoše Říhy se současní chovatelé chovají spíše jako "srdcaři" než s ekonomickým rozmyslem.

Za pokles cen mléka a mléčných výrobků podle potravinářů nesou vinu i obchodní řetězce, které chtějí od mlékáren a zemědělců co nejnižší cenu. Řetězce se hájí, že také snižují prodejní ceny a že se snaží vyjít vstříc zákazníkům. Navíc podle nich mají větší vliv na výkupní cenu mléka zpracovatelé.

Pokud se situace nezmění, může podle komory dojít k případnému snížení počtu dojnic, které produkují mimo mléka také chlévskou mrvu, která se následně vrací do půdy a zvyšuje její úrodnost. Hrozí tak i pokles úrodnosti. 

Vášnivý protest unijních zemědělců: Vajíčka i hořící sláma

Krize s padajícími cenami mléka se netýká jen Česka, mléka je v důsledku ruského embarga na dovoz potravin nadbytek na celém evropském trhu. Ministerstvo zemědělství proto situaci řeší i na evropské úrovni, v pondělí proto jedná ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Bruselu se svými rezortními kolegy.

Zahájení jednání doprovodily vášnivé protesty evropských zemědělců a chovatelů skotu, kteří do Bruselu vyrazili se svými traktory, ale také vyzbrojení vajíčky, jež házeli po pořádkových jednotkách. V ulicích belgické metropole pak vzplály i balíky slámy. Zemědělci se několikrát dokonce s traktory pokoušeli prorazit policejní zátarasy.

Na protesty do okolí sídla Evropské komise a budovy Rady EU vyrazilo několik tisícovek zemědělců z různých evropských zemí. Protesty svolala European Milk Board (EMB). Hlavním požadavkem je snaha dorovnat ceny mléka na hodnotu výrobních nákladů. A také zajištění způsobu, jak financovat dobrovolné omezení výroby mléka. EU totiž na jaře zrušila kvóty na mléko, které platily od 80. let 20. století. Farmáři tak mohou nyní produkovat mléka, kolik uznají za vhodné. Jenže spolu s ruským embargem se to značně podepsalo na cenách mléka. 

Ruské embargo trvá dál

I samotné ruské embargo však nadále trápí (nejen) české výrobce a vývozce. Rusko vyhlásilo embargo jako odpověď na sankce EU a USA během loňského léta, přímé odhady škody pro mlékárenský průmysl již tehdy podle prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana činily 300-400 milionů korun. Na sankčním seznamu figurují kromě mléka a mléčných výrobků také ovoce, zelenina, maso, drůbež či ryby. Ruský prezident Vladimir Putin pak letos v červnu prodloužil embargo o rok.

Po ministrovi Jurečkovi proto Komora požaduje schválení nového dotačního programu na podporu mléka. Agrárníci chtějí ale i další dotace na zlepšování kvality půdy či urychlení spouštění programů, které má již ministerstvo připravené, například ohledně podpory kvalitního mléka.

tgbg ( 7. září 2015 18:20 )

Okupantským fašistickým rusákům ani vodu!!!!!

y1xcvbnm ( 7. září 2015 15:44 )

mléka dost ale cena sýrů nadále roste.

salto ( 7. září 2015 15:24 )

EU ve své neskonalé moudrosti jaksi nedomyslela, že každá mince má dvě strany

mazliva.samicka ( 7. září 2015 14:52 )

Tomu říkám dobrá politika, nasr...t Rusy, když od nich bereme ropu a plyn.. Nu což, tak tu holt všichni svorně umrzneme, ale svobodně, to zase jo. Budeme žít ze sankci a embarg...

Zobrazit celou diskusi