Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemědělci se topí v mléku. Pomůže jim Jurečka a stamiliony od státu

68 milionů litrů mléka – tak to je jeho momentální přebytek v Česku.
68 milionů litrů mléka – tak to je jeho momentální přebytek v Česku.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: sou - 
16. prosince 2015
09:31

68 milionů litrů – to je momentální přebytek mléka v Česku. V Evropské unii má pak dosahovat jeho přemíra přes jednu miliardu litrů. Podle Ihned.cz za to z části může jak zvyšování počtu krav kvůli příznivé ceně mléka v roce 2014, tak i zrušení mléčných kvót Evropské unie. Ministr zemědělství Marian Jurečka slibuje farmářům i mlékárnám stamiliony korun jako podporu.

Po euforii, kdy část evropských zemědělců v roce 2014 zvedala produkci mléka u svých krav, přišlo kvůli příznivé ceně mléka a jarnímu zrušení mléčných limitů pro jednotlivé státy Evropské unie tvrdé probuzení. Jen v Česku momentálně přebývá přes 68 milionů litrů mléka. V EU to pak má být podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a národních statistik 1,3 miliardy litrů. 

„Současný rok je pro mlékaře zkrátka naprosto nepodařený,“ zhodnotil situaci pro Ihned.cz předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. To samé platí i pro řadu velkých českých mlékáren, jejichž výkon mnohdy až z poloviny závisí na exportu. „Spoléhalo se hlavně na Čínu jakožto nejvýznamnějšího dovozce mléka. Jenže prožívá recesi a už nebere tolik mléčných produktů,“ říká Kopáček. Export srazilo také ruské embargo na dovoz unijních potravin.

Pomůže prý podpora za „zkvalitnění“ mléka 

Pokles poptávky se projevuje i nízkou cenou mléka. V letošním roce klesla podle údajů Svazu obchodu a cestovního ruchu v obchodech od letošního dubna zhruba o 15 %. Průměrná cena je tak 16 korun za litr. V akci se dá sehnat i kolem deseti korun. Mlékaři zatím přebytky zpracovávají do sušené podoby nebo je používají na výrobu sýrů. Českým i unijním farmářům a zpracovatelům slibují vlády podporu. 

Například český ministr zemědělství Marian Jurečka slíbil, že odvětví dosáhne až na stomilionovou podporu, ať už z tuzemských nebo evropských peněz. Až tři tisíce eur (zhruba 81 tisíc korun) může například farmář čerpat za takzvané „zkvalitnění“ mléka. Tedy, že zlepší jeho parametry, pokud jde třeba o obsah bílkovin. O tuto podporu můžou zažádat i velké české mlékárny. Podle odhadů by ji mohla dostat až třetina farmářů. Krach farem se zatím neočekává. 

O deset procent zvedli dojivost i Irové a zhruba o pět procent Belgičané nebo Nizozemci. Na Novém Zélandu ale už farmáři redukují stáda. Banky jim totiž nechtějí kvůli mléčné kalamitě půjčovat peníze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 17. prosince 2015 10:55 )

Za komoušů byly prázdné pulty obchodů, dnes nevíme co s přebytky. Komouši totálně zlikvidovali zemědělce a vlastně úplně všechno- celou ekonomiku státu.

kkkastr ( 16. prosince 2015 11:13 )

Ceny šroubují obchodnici tedy spíš překupníci

kkkastr ( 16. prosince 2015 11:06 )

Od toho tam jsou berou úplatky aby nas ušetřili od toho že penize kazi charakter

jan45 ( 16. prosince 2015 10:44 )

Špatně vyjednané podmínky pro naše zemědělce způsobilo mnoho škod. 1. Nižší dotace, 2. Omezení výroby masa a mléka a dovoz těchto produktů z jiných zemí, což způsobilo úbytek pracovních míst a nedostatek chlévské mrvy. Naši politici nikdy nehájí zájmy českého národa. Poškodili zemědělství, pro armádu nakoupili předraženou techniku, rozprodali národní majetek / tedy včetně kanalizace/ a přitom ještě nadělali 1,8 bilionu dluhu. Nikdy se ale nezapomenou pochválit, jak si dobře vedou.

istyl ( 16. prosince 2015 10:25 )

produkce mleka ma byt pro zemedelce jen celorocnim prisunem penez...je to o spasani a tvorbe krajiny, ale není to pro ne nijak ziskove...jak zacnou v produkci mleka hledat ziskovost, spotrebitele to vysokou cenou odradi od spotreby a zemedelci budou krachovat, protože si neufinancuji celorocni provoz farem...ti by měli jit cestou levne vyroby mleka a tak i mlekarny, nesroubovat ceny...

Zobrazit celou diskusi