Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman a Putin se mají na co těšit. Podívejte se na nácvik čínské vojenské show

Autor: ČTK, zst - 
23. srpna 2015
11:30

Tisíce vojáků z Číny, ale také Ruska a dalších zemí. Tak bude vypadat slavnostní přehlídka v Pekingu, která má připomenout 70 let od porážky Japonska a od konce druhé světové války v Tichomoří. Číňané o víkendu ceremoniál nacvičovali. 3. září se na náměstí Tchien-an-men chystá český prezident Miloš Zeman a dorazit by měl i jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Špičky EU přehlídku bojkotují.

Nad čínskou metropolí proletěly v nízké letové hladině stíhačky a vrtulníky, které vytvořily symbolický útvar číslo 70. Z centra uzavřeného pro veřejnost se ozýval burácivý rachot těžké vojenské techniky.

Pro českého prezidenta bude mít číslo na obloze symbolický význam. Sám je totiž sedmdesátník, s kulatým věkem se rozloučí až na konci září, kdy slaví 71. narozeniny.

Podle agentury Nová Čína se akce zúčastnilo více než 10 tisíc čínských vojáků, 500 vozidel a 200 letadel a vrtulníků. „Budou tu vojáci z Asie, Evropy, Afriky, Ameriky a Oceánie,“ avizoval zástupce velitele přehlídky Čchü Žuej.

"70" utvoří na obloze společně vojenské vrtulníky a letadla. "70" utvoří na obloze společně vojenské vrtulníky a letadla. | Reuters

Podle agentury AP chce Čína slavnostní přehlídky využít k tomu, aby se pochlubila svou modernizovanou armádou, a to v době, kdy Peking prosazuje územní nároky v Jihočínském a Východočínském moři.

Přestože bylo místo přehlídky uzavřeno pro veřejnost, do internetových sociálních sítí se dostaly fotky vojáků třímajících vlajky Mongolska a Kuby. Podle čínských státních médií se zúčastní průvodu také vojenské jednotky z Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Mexika. Celkově má jít o více než deset zemí, další národnosti ale ještě nebyly upřesněny.

Zeman za námi dorazí, těší se Číňané

Čínské sdělovací prostředky připomínají, že z nejvyšších státních představitelů se oslav kromě ruského prezidenta Vladimira Putina a hlav států Mongolska a Egypta zúčastní také český prezident Miloš Zeman.

Peking se chystá mobilizovat 850 tisíc obyvatel města, aby pomohli zajistit bezpečnost metropole v době čínských oslav 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří.

„Dobrovolníci z různých společenských sfér“ v budou vysláni hlídkovat do „každé velké ulice i postranních uliček“, do obchodů i na tržiště, uvedl podle agentury AFP mluvčí pekingské policie. Jejich úkolem bude pátrat po bezpečnostních rizicích a hlásit je policii, dodal.

Přehlídky se zúčastní 12 tisíc čínských vojáků a diváci mají vidět 20 různých typů letadel, sdělil dále Čchü.

Většina vrcholných představitelů západních zemí účast na oslavách konce druhé světové války v Pekingu odmítla. Důvodem může být přítomnost Putina, jehož západní vůdci kritizují za jeho roli v krizi na Ukrajině. Kontroverzní je také místo konání přehlídky, náměstí Tchien-an-men, kde čínská armáda v roce 1989 krvavě potlačila prodemokratické protesty.

Čína naposledy provedla mohutnou vojenskou přehlídku v roce 2009 u příležitosti 60. výročí vzniku „lidové republiky“, tedy převzetí moci komunisty.

lupa.gonzales ( 1. září 2015 08:12 )

Dej si raději metamfetamin, třetí oko je na tebe moc silné lovče žen. Přeji ti, abys aspoň nějakou putnu ulovil.

lupa.gonzales ( 1. září 2015 08:09 )

Ještě, že máme takového prezidenta s čistým úsudkem a rétorickými schopnostmi. Havel neuměl ani pořádně číst, natož mluvit. A trubky z pražské kavárny se můžou dusit, včele s Němcovou, Bendou, Kalouskem a Laudátem.

ruudazvostravy ( 23. srpna 2015 15:28 )

Tadle Čajna eště vitře svjetu pr*del,holt válečný štváčy třeste se.

nilud ( 23. srpna 2015 13:10 )

Prosím vás čínští soudruzi,je vás miliarda tak co se stane když vás bude o jednoho víc tak vás prosím nechte si Mi Loše Zema u vás.Děkuji.

Zobrazit celou diskusi