Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Demonstrace a násilí ve Fergusonu: Úřady musely vyhlásit stav nouze

Autor: ČTK, mb - 
11. srpna 2015
12:38

V americkém Fergusonu zuří protesty. Demonstranti si připomínají zastřelení neozbrojeného černocha Michaela Browna (†18) policistou. Guvernér státu Missouri Jay Nixon (59) musel v oblasti vyhlásit výjimečný stav, policie pozatýkala desítky lidí.

Obyvatelé města vyhlásili pondělí „národním dnem občanské neposlušnosti“, který navázal na nedělní akce připomínající smrt černošského mladíka Michaela Browna, kterého tam před rokem zastřelil bělošský policista. Při asi dvoukilometrovém pochodu kráčeli demonstranti k místní soudní budově. Během protestu volali po postihu policistů, kteří si údajně za cíl svých agresivních akcí vybírají příslušníky národnostních menšin. Policie zasáhla přesto, že demonstrace byla pokojná. Protestující dav totiž blokoval vstup do justiční budovy.

Peklo v noci

Poklidná demonstrace se ale v pondělí po desáté hodině večer zvrhla. Strhlo se několik potyček s policisty a strážci pořádku zatýkali i 12leté děti! „Neovladatelný dav lidí hází na policejní důstojníky lahve se zmrzlou vodou,“ zdůvodnilo svůj zásah policejní velitelství na Twitteru. Podle svědků policisté použili proti demonstrantům i pepřový sprej. Takové vysvětlení ale demonstranty šokovalo. „Jako vážně? Zatýkají 12letou holčičku!?“ rozčiloval se na sociální síti uživatel Nathaniel Chevy.

Kamarád Browna postřelen

Navíc vyšlo najevo, že policie postřelila Tyronea Harrise Jr. (18), „blízkého kamaráda“ Michaela Browna. Harris je nyní v nemocnici ve vážném stavu a bojuje o život. Harris podle policistů nebyl demonstrant, ale zločinec. Na strážce pořádku pálil z devítimilimetrového revolveru, který byl loni ukraden ve městě Cape Girardeau ve státě Missouri.

Obvinili novináře

Těžkopádný postup úřadů dokazuje i fakt, že prokurátor obvinil novináře z prestižních listů Washington Post a Huffington Post za „nepovolený vstup a kladení obstrukcí práci policie“. „Obvinění reportéra z nepovoleného vstupu a obstrukcí je absurdní. Náš novinář Wes Lowery neměl být správně nikdy zatčen. Jedná se o zneužití pravomoci veřejného činitele,“ postavil se za svého podřízeného šefredaktor Washington Post Martin Baron.

Podobně reagoval i Huffington Post. „Náš reportér Ryan J. Reilly seděl před rokem v McDonald’s ve Fergusonu a psal na počítači o probíhající demonstraci. Ano, v McDonald’s se stal zločin, ale spáchala ho policie, když zaútočila na novináře Ryana a Weseho,” stojí v prohlášení.

Kauza Brown

Černošský mladík Michael Brown byl zastřelen 9. srpna 2014 bělošským policistou Darrenem Wilsonem. Přestože byl Michael Brown neozbrojen, policista tvrdí, že jednal v sebeobraně. Incident vyvolal celonárodní demonstrace, které upozornily na problém policejní brutality.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi