Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecko bude od pondělí jednat s věřiteli: Na domácí půdě v Aténách

Jednání Atén se zástupci mezinárodních věřitelů Řecka o novém záchranném programu by měla začít v pondělí.
Jednání Atén se zástupci mezinárodních věřitelů Řecka o novém záchranném programu by měla začít v pondělí.  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK - 
25. července 2015
17:30

Jednání Atén se zástupci mezinárodních věřitelů Řecka o novém záchranném programu měla původně začít již v pátek, ale musela být odložena. Podle informací agentury Reuters by měla začít v pondělí. Zástupci věřitelů by podle agentury AFP měli do Atén přicestovat v neděli večer.

Jednání měla původně začít v pátek, ale byla odložena. Podle jednoho z činitelů Evropské komise věřitelé v Aténách hledají bezpečné místo, kde by se rozhovory mohly konat. Řecká vláda nicméně popřela, že by za zdržením rozhovorů byly bezpečnostní důvody. Šlo prý jen o vyřešení logistických otázek.

To se už podle zmíněného řeckého představitele podařilo. Tento činitel přitom popřel, že by se kabinet premiéra Alexise Tsiprase snažil držet zástupce Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu mimo vládní úřady. "Nemáme s tím žádný problém," uvedl.

Řekové se na inspekční návštěvy věřitelů v Aténách dívají jako na porušení státní svrchovanosti. Dosavadní vyjednávání s evropskými partnery, trvající šest měsíců, se proto konala na žádost řecké vlády v Bruselu.

Atény se na začátku minulého týdne na summitu v Bruselu dohodly s eurozónou na zahájení rozhovorů o třetím záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) v případě, že budou schváleny určité reformy.

V noci na čtvrtek odhlasoval druhý balík reformních opatření řecký parlament, čímž se otevřela cesta k vyjednávání s věřiteli. Rozhovory by měly být uzavřeny do 20. srpna, kdy musí Řecko splatit dluh zhruba 3,4 miliardy eur Evropské centrální bance.

 

 

kung-fu-jane ( 25. července 2015 21:33 )

Řekové nejsou Češi, kteří si bez reptání nechali rozkrást republiku. Ani bych se nedivila kdyby ty věřitele vynesli v zubech.

dzelo ( 25. července 2015 19:34 )

Myslím že měli raději vyhlásit bankrot nebo je banky a EU oholí do posledního chlupu!

mandat ( 25. července 2015 18:47 )

meli zacit makat.Nemaji u nich zadny system odvazeni odpadku.Zivotni prostredi jim nic nerika.Nemaji upravene plaze.Jen par hotelu ma pisek, jinak vsude maji sutry.Nemaji dobre silnice a chodniky.To by bylo dobre udelat a hned by byla prace.Nemaji zadny prumysl.Mohli by vyrabet boty,papir,specializovat se na latky z prirodnich materialu.Jsou tam jen rodine podniky na olivovy olej, med,ovoce a vino.Produkce zeleniny je mizerna.mohli by take zpracovavat jejich ryby.Musi zamestnat svoje lidi a ne jen kupovat to,co chybi v zahranici.Oni maji radi pohodli,zadny stres a neumi planovat.Nedodrzuji obchodni schuzky,maji porad zpozdeni.A vubec je to netrapi.MNemaji moralku a a ni zodpovednost.

Zobrazit celou diskusi