Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Uplynul rok od sestřelení letu MH17: Viníci zůstávají stále neznámí!

Autor: mb, ČTK - 
17. července 2015
05:44

17. července 2014 mělo letadlo Malajsijských aerolinií namířeno z Amsterdamu do Kuala Lumpur, ale do cíle nikdy nedoletělo. Nad občanskou válkou zmítanou Ukrajinou stroj někdo sestřelil a všech 283 pasažérů a 15 členů posádky zahynulo. Dodnes se vedou vášnivé spory o tom, která z válčících stran má letadlo na svědomí…

Tragédii vyšetřují jak Rusové, tak i mezinárodní skupina pod vedením Nizozemců. Oba dva týmy však po roce zatím došly k úplně odlišným závěrům.

Nizozemská verze

Výsledky vyšetřování Nizozemců sice ještě nejsou oficiálně známy, ale zdroj blízký vyšetřování, který si nepřál být jmenován, médiím prozradil, že za sestřelení můžou separatisté. Konkrétně se mělo jednat o protiletadlový systém BUK ruské výroby. V několikasetstránkovém dokumentu, který by měl být zveřejněn v polovině října, je údajně popsán i přesný typ rakety a její dráha. K odpálení prý došlo z území, které bylo pod kontrolou separatistů.

Video z místa dopadu bezprostředně po tragédii: 

Na internetu příznivci nizozemské teorie dokonce „zmapovali“ dráhu systému BUK krok po kroku.

Systém BUK v 11:00 hod. Systém BUK v 11:00 hod. | Repro yotube

A o 40 minut později. A o 40 minut později. | Repro yotube

Ve 12:45 pokračuje protiletadlový systém po své trase. Ve 12:45 pokračuje protiletadlový systém po své trase. | Repro yotube

Ve 13:30 na území ovládaném separatisty. Ve 13:30 na území ovládaném separatisty. | Repro yotube

„Důkazy“ na sociálních sítích

Kromě uniklých detailů nizozemské zprávy na vinu separatistů odkazuje i obrazový materiál na sociálních sítích. Tak např. ihned po sestřelení letadla se měl tehdejší šéf separatistů Igor Strelkov-Girkin (44) holedbat na ruské sociální síti těmito slovy: „Varovali jsme vás, nelítejte v našem vzdušném prostoru. A tady je i videodůkaz ‚spadlého ptáčka‘. ‚Ptáček‘ spadl mimo obytnou část, nikdo z civilního obyvatelstva nebyl zraněn.“ Text obsahoval i fota z místa dopadu letadla.

Údajný příspěvek Strelkova na sociální síť, který má dokazovat vinu separatistů. Údajný příspěvek Strelkova na sociální síť, který má dokazovat vinu separatistů. | Repro yotube

Jenže příspěvek byl ihned smazán a zůstává tak pouze u tvrzení a „vytípaného“ obrázku z monitoru. Dalším „důkazem“ má být také rozhovor separatistů, který zachytila ukrajinská tajná služba SBU. Z něho plyne, že Moskva měla zájem o černé skříňky ze spadlého letadla.

Ruská verze

I Rusko mělo zájem účastnit se mezinárodního vyšetřování, ale bylo odmítnuto. „Naši experti byli z vyšetřování vyloučeni. Někdy nám prozradí pár informací, ale to je všechno. Jednají v ‚tajném módu‘,“ prohlásil Vitalij Čurkin (63), stálý zástupce Ruské federace při OSN. Rusko proto začalo s vlastním vyšetřováním, které mluví naopak o vině Ukrajinců!

Korunní svědek

Ruští vyšetřovatelé došli k závěru, že stroj Malajsijských aerolinií nebyl sestřelen systémem BUK, ale ukrajinskou stíhačkou. Svou teorii staví do značné míry na výpovědi ukrajinského vojáka, který úspěšně prošel test na detektoru lži a nyní se nachází v Rusku pod státní ochranou.

„Naše stíhačky běžně prováděly různé vojenské mise. Když se jedna z nich vrátila, pilot kapitán Vološin vylezl z kokpitu a prohlásil: Bylo to špatné letadlo. Ten večer jsme se dozvěděli o sestřeleném Boeingu,“ vzpomíná letecký mechanik Evgenij Agapov.

Později pak údajně zaslechl, jak viditelně otřesený Vološin říká jinému pilotovi: „Letadlo bylo ve špatný čas na špatném místě.“ Ruští vyšetřovatelé se domnívají, že let MH17 byl sestřelen raketou typu vzduch-vzduch. „Naši experti navíc zjistili, že raketa nebyla vyrobena v Rusku,“ prohlásil šéf vyšetřovacího týmu Ruské federace Vladimir Markin.

Agapov ukazuje svůj ukrajinský pas. Agapov ukazuje svůj ukrajinský pas. | Repro yotube

Letecký mechanik prošel úspěšně i test na detektoru lži. Letecký mechanik prošel úspěšně i test na detektoru lži. | Repro yotube

Ukrajinská armáda?

S trochu jinou teorií ovšem přišla ruská zbrojovka Almaz-Antej, která provedla vlastní vyšetřování. „Jestli byla použita střela země-vzduch, mohla to být pouze raketa 9M38M1 systému BUK-M1,“ tvrdí v prohlášení společnost. Systém je už ovšem zastaralý, Rusko ho nepoužívá, ale např. Ukrajina ho má stále ve výzbroji…

Příbuzní žalují separatisty

Přestože je zatím nejasné, kdo za sestřelení letadla může, příbuzní obětí tragického letu MH17 již podali žalobu na bývalého ruského velitele separatistů Igora Strelkova jako na člověka zodpovědného za sestřelení civilního stroje. Pozůstalí požadují 900 milionů dolarů (asi 22,3 miliardy Kč).

Separatisté ovšem obvinění odmítli. „Vyšetřování ještě není ukončeno. Jakákoli obvinění a žaloby jsou dosud neopodstatněné,“ řekl jménem doněckých separatistů Eduard Basurin (49). O poznání emotivněji reagovala na zprávu o žalobě Strelkovova manželka i jeho mluvčí v jedné osobě Miroslava Reginskaja: „Velitel se nebude vyjadřovat. Jestli ti lidé jsou idioti, tak jsou idioti,“ nechala se slyšet v moskevském rozhlase.

Putin se zlobí

Ruský prezident Vladimir Putin (62) si v dnešním telefonátu nizozemskému premiérovi postěžoval na mediální úniky z vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu z letu MH17. Podle prezidenta by rozhodování o soudních mechanismech mělo předcházet ukončení mezinárodního vyšetřování, a to by v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN mělo být „zevrubné a objektivní, nezávislé a nestranné“. Putin také upozornil na nepřípustnost různých mediálních úniků, „které mají otevřeně politický charakter“.

Teorie vs. fakta

Pád malajsijkého stroje byl již od prvních hodin zpolitizován, obě dvě strany konfliktu se navzájem vinily ze sestřelení letadla. Na internetu se začaly objevovat zaručené „důkazy“, které byly o pár desítek minut vyvráceny druhou stranou. Současný stav více méně trvá i dnes, rok po tragické události.

Ani nizozemský tým, ani Rusové nemají jednoznačný důkaz, který by podpořil právě jejich verzi vyšetřování. Příbuzným obětí však jejich milované i blízké už nikdo vrátit nedokáže…

Poslední foto letadla, o pár hodin z něj zbyly jen trosky....

Sestřelení letadla Malajsijských aerolinií v bodech:

Datum: 17. července 2014

Místo dopadu: vesnice Grabovo na východě Ukrajiny

Typ letadla: Boeing 777-200 ER

Počet obětí: 298. Nejvíce obětí pocházelo z Nizozemí (193). Následovala Malajsie (43), Austrálie (27), Indonésie (12), Británie (10), Německo (4), Belgie (4), Filipíny (3), Kanada (1) a Nový Zéland (1).

 

hajek.lubos ( 17. července 2015 12:47 )

Aaaa další ruský debílek. Podepiš se tady, a putuj zase dál.

japos22 ( 17. července 2015 11:12 )

Propagandistický kecy máš jenom ty, fakta k setřelu ti nějak vypadla

hajek.lubos ( 17. července 2015 10:40 )

Nazdar ruští soudruzi balika, lipno, ivoadler. Přišli jste nás obohatit ruskýma propagandistickýma sračkama? Naštěstí si u nás pamatutujeme, co jsou ruský šmejdi zač a jak nám přišli bratrsky "pomáhat".

ja01 ( 17. července 2015 10:11 )

balika, lipno: Kde se dá přihlásit k trolování ve prospěch Ruska? Taky bych si rád něco přivydělal.

lipno ( 17. července 2015 09:38 )

%%% Proč bylo letadlo zasaženo ZEZADU kulometnými střelami ze stíhašky. Je to vidět na fotkách, co už zmizely

Zobrazit celou diskusi