Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svatba mezi demonstranty aneb Egypt hledá naději

Video se připravuje ...
Autor: evak, Kjos - 
7. února 2011
17:01

VIDEO: Přestože to na náměstí Tahrír v Káhiře už od konce ledna vře nepokoji, rozhodli se tam dva snoubenci zpečetit svůj vztah sňatkem. Své ano si řekli v neděli uprostřed protestů. Ostatní demonstranty považují za svou rodinu.

Ahmad Zaafán a  Ula Abdal Hamídová uspořádali svatbu na náměstí Tahrír v neděli mezi tisíci demonstrantů. Rozhodovali se, jestli pro tento významný den v jejich životě mají opustit jádro protestů a vydat se do odlehlých kaplí na okraji Káhiry. Nakonec vyhrála touha zůstat v centru dění. "Ula a já jsme chtěli sdílet štěstí se všemi," řekl absolvent psychologie Ahmad.

Když šajch prohlásil pár za manžele, rozezněl se nadšený pískot a novomanželé byli obklopeni četnými zdravicemi. Po obřadu davem kolovaly květiny a zmrzlina.

Ahmad a Ula tímto krokem chtěli ukázat, že i přes revoluci je v jejich životech čas pro radost a veselí. "Úřady chtějí, aby si svět myslel, že Tahrír zůstal vězet v prostoru a čase, zatímco zbytek Káhiry a Egypta jsou v pohybu," řekl Ahmad. "Ale nečinnost tady nepanuje. Chceme, aby svět viděl, že můžeme pokračovat v protestech a žít dál naše životy," podotkl.

Prezident Mubarak stále nepodal demisi, takže protesty pokračují. Prozatím jen slíbil, že nebude kandidovat v podzimních prezidentských volbách. Egyptský lid ale slevit ze svých požadavků nehodlá. Ahmad a Ula si zatím tedy na líbánky počkají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi