Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Případ Kramný: Zástupce Legerský konečně promluvil o manipulaci se vzorky z pitevny

Autor: dce - 
14. dubna 2016
16:23

Už týdny se řeší údajně zfalšované vzorky v posudku soudních lékařů v případu Petra Kramného. Podle znalce Radka Matlacha je v jednom případě vzorku stejná fotografie použita jak pro Moniku, tak pro Klárku. Do případu už se zapojil i spolek Šalamoun, který podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Pro Blesk.cz se k celé věci vyjádřil i státní zástupce z případu Vít Legerský.

Soudní znalec Radek Matlach před několika týdny označil fotografie histologického vzorku srdce v posudku znalců obžaloby za podvrh – fotografie použitá jako vzorek u Kláry Kramné je totiž podle něj jen výřezem větší fotografie použité u Moniky Kramné.

Tuto informaci nyní potvrdil i odborník z oboru informatiky Josef Šroll, který ve svém odborném stanovisku popsal jednotlivá problematická místa, s tím že jeho závěr je jasný. Výřez byl dodatečně upravován retuší zřejmě za účelem ztížení odhalení původu druhého obrázku. Ovšem množství zbylých shodných markantů je tak vysoké, že vylučují jakoukoliv pochybnost o této manipulaci,“ stojí ve stanovisku.

Původně se k celé věci nechtěl nikdo vyjádřit, nyní je ovšem na neznámého pachatele podáno ze strany spolku Šalamoun trestní oznámení. „Je zcela nepředstavitelné, že by soudní znalci, kteří vypracovávali v přípravném řízení posudek, měli tendence manipulovat s nějakými fotkami mikroskopických náhledů na histologické preparáty. Důkazem je přece samotný histologický preparát, který měl být k dispozici i znalci obhajoby,“ řekl Blesk.cz státní zástupce Vít Legerský.

Video Případ Kramný: Legerský vyloučil manipulaci se vzorky tkání Moniky a Klárky. - Karel Janeček
Video se připravuje ...

„Tyto vzorky měli k dispozici i zpracovatelé ústavního znaleckého posudku, kteří přitom jasně vyloučili, že k žádné záměně v posudku nemohlo dojít, a to vzhledem k tomu, že dětské srdce má určité charakteristiky, lze tedy spolehlivě říci, že závěry, které znalci učinili v přípravném řízení, tak zpracovatelé ústavního znaleckého posudku, se vztahují k srdcím Kláry Kramné a Moniky Kramné,“ doplnil Legerský.

Petr Kramný byl krajským soudem v Ostravě odsouzen za vraždu své manželky Moniky a dcery Kláry na 28 let vězení se zvýšenou ostrahou. Proti rozsudku se odvolal a nyní se čeká na jednání odvolacího soudu.

setroseuros ( 29. dubna 2016 17:38 )

i kdyby mu byla kazdy den neverna, nemel pravo ji zavrazdit! To se resi vsude rozvodem. Jenomze on to mel promysleno. Udela to v cizine a zahraje to na vrazdu otravou. motyv : chamtivost. Nechtel se delit o majetek, na ktery jak on i mama tvrdi vydelal jen on! Do sveho zvrhleho a chamtiveho planu vrazdy vsak zahhnul i dcerku. Zajedno by byla ocity svedek a za druhe v budoucnu pritez. No a kdyby se jakoze,,otravila ,,jenom Monika bylo by to vic podezrele! Je to zruda. A neverim, ze mama o jeho planu nemela nejmensi tuseni. Mely by ho shybnotyzovat a pravda by vysla najevo. Jestli je neviny , mel by o to pozadat sam!

potapec ( 18. dubna 2016 15:47 )

Dej na mě Juso231, jaký je to pád?

potapec ( 18. dubna 2016 15:41 )

Na mně, o mně, dej mně-mi, 3 a 6. pád, labuťáku.

potapec ( 18. dubna 2016 15:39 )

Jusa231 gramatika! na mně, 3. pád na tobě. Čtu že jsi zkratik, vole.

potapec ( 18. dubna 2016 15:36 )

Slámová? Ja vsadil na Kudláčkovou.

Zobrazit celou diskusi