Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Petr K. prosí o pomoc: České úřady na mě kašlou!

Autor: et - 
10. září 2013
10:37

Petr K. (35) se prostřednictvím Blesku obrátil na české úřady! Nekonečný pobyt po smrti milované ženy Moniky (†36) a dcerky Klárky (†8) v egyptském pekle stále pokračuje! Ačkoli se česká strana chlubí, že Petra kontaktuje 5–6x týdně, pravda je podle něj jiná!

„Občas mi někdo z velvyslanectví zavolá, naposledy to bylo ale před čtyřmi dny,“ vylíčil Petr. Na egyptské úřady není spoleh, člověk by tak čekal, že mu informace dodá české velvyslanectví. „Jen se ptají, jak se mám, ale žádné nové informace k případu nemají,“ dodal sklíčeně. „Prosím český stát, aby víc tlačil na egyptskou stranu. Já jsem tady přišel o celou svou rodinu,“ posílá naléhavý vzkaz.

Neviděli spis!

„Dotyčný je veden v případu jako svědek,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Kde se tato informace vzala? „Vyšetřovací spis jsme neviděli a nemáme do něho přístup. Nabídli jsme panu K. právníka, ale musel by si ho zaplatit sám,“ šokovala.

Skončí u charity?

Kdyby Petr K. neměl za sebou rodinu a cestovní kancelář, nechal by ho český stát na egyptské ulici? „Bohužel jsou nějaká pravidla, a ty nepřesáhneme. Kdyby byl bez financí, pomoct už může jenom charita,“ dodala mluvčí.

Tráví 24 hodin na pokoji!

Ačkoli se vyšetřování záhadné smrti Moniky (†36) a Klárky (†8) v egyptské Hurghadě nikam nepohnulo, je Petr K. již déle jak měsíc zadržován v Egyptě jako svědek! V pokoji tráví 24 hodin denně. Vychází jen na snídani a večeři. Reportérům Blesku přímo na místě popsal jak zvládá nucené „domácí vězení“!

Video Petr K. exkluzivně z Egypta posílá vzkaz do Česka - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

„Přežívám z 10 dolarů týdně, to je necelých 200 korun,“ líčil Petr. „Nemůžu zbytečně utrácet, všechno dám pouze na vodu,“ popsal. „Nechodím ven, všude jsou potulní psi, střepy a dráty. Když vidím řídit Egypťany, bojím se na ulici o život,“ popsal své okolí. Spí šest hodin denně, i zbytek dne tráví na pokoji. „Píšu si s rodinou manželky, především s otcem Moniky, moc mi psychicky pomáhá. Oporou mi je i moje rodina, hlavně sestra,“ rozplakal se.

Pomoc cestovky

Zoufalou situaci s bydlením vyřešila cestovní kancelář Blue Style, s níž do Hurghady i s rodinou přiletěl. „Policie mi v den ukončení pobytu v Titanic Palace řekla, že nesmím opustit Egypt. V tu chvíli jsem nevěděl, kde a za co složím hlavu. Nato mi volal majitel Blue Style. Jednou jsem prý klientem, tak se o mě postarají, jak dlouho bude třeba. Skončil bych jinak na ulici,“ brečel. „Zhroutil se mi život, přišel jsem o celou rodinu. Nic jsem neudělal, ale všude mě označují za vraha. Nevím, co mě čeká doma,“ hlesl Petr.