Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Invalidní důchodkyně: Snížili jí důchod, nemá na léky a jídlo

Magdalena Rožičová (49) ukazuje zamítnuté žádosti o sociální dávky.
Magdalena Rožičová (49) ukazuje zamítnuté žádosti o sociální dávky.  (Autor: Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
4. října 2011
21:30

Veliké trápení má Magdaléna Rožičová (49) z Nýřan na Plzeňsku. Úřady jí snížily invalidní důchod na polovinu. Když teď zaplatí účty za domácnost, nemá už peníze na léky a na jídlo. Další šok zažila na sociálním odboru Městského úřadu v Nýřanech. Když se tam obrátila o pomoc, žádné se nedočkala, protože se nevešla do tabulek.

„Chtěla jsem příspěvek na živobytí. Nic jsem nedostala. Úřednice to zdůvodnila tím,  že jsem 8 Kč nad hranicí životního minima, a proto nemám na dávku nárok,“ postěžovala si Rožičová.„Údaje zadáváme do počítače. Vyzkoušela jsem všechny možné kombinace, ale bohužel tady ta dávka nevyšla. Já za to nemůžu,“ vysvětlila Jolana Hráchová ze sociálního odboru Městského úřadu v Nýřanech.

Rožičová teď místo 8900 Kč invalidního důchodu dostává měsíčně 4 478 Kč. Když zaplatí náklady na domácnost zbude jí 205 Kč. „Z toho nevyžiji. Na jídlo si půjčuji. Beru prášky na srdce a vysoký krevní tlak. Léky mě přijdou na 870 Kč měsíčně. Přestala jsem je brát, protože na ně nemám,“ líčí své trápení Rožičová.

Požádala proto opět sociální odbor o příspěvek na léky. „Jenže v počítači měli chybně zadáno, že jsem ještě v červnu brala celý důchod a ne ten snížený. Takže jsem nic nedostala,“ stěžuje si Rožičová. „Jsme vázáni tím, co nám poskytne Česká zpráva sociálního zabezpečení, v počítači údaje ani při nejlepší vůli měnit nemůžeme,“ vysvětlila Hráchová.

Měsíční příjmy a výdaje paní Rožičové:

Invalidní důchod: + 4478 Kč

Nájem: - 1353 Kč
Elektřina: - 2500 Kč
Propanbutanová bomba: - 420 Kč
Léky: - 870 Kč

Celkem: - 665 Kč.

Paní Rožičové schází každý měsíc 665 korun (a to v kalkulaci nejsou započteny náklady na jídlo).

chachacha ( 13. února 2022 10:36 )

Zalez ty jednoduchý strašidlo. Tvůj problém, že jsi neschopná lůza dělnická co se neumí uživit.

jesienka ( 4. prosince 2011 18:36 )

To máš pravdu ty UBOŽAČKO vyzpovídat úředníky na Radnici,Vyjma 3lidí,jsou to lháři(možná ani ne vědomě)ale ze strachu s toho nejvěčšího lháře na radnici a tím je starosta!Už paní Rožičovou naurážel DOST a když si paní řekla UŽ TOHO BYLO DOST tak je špatná!!!!!My slušní lidé města Nýřany ji držíme pěsti a přejeme AŤ SE NENECHÁ!!!!!Nýřany jsou stát ve státě a prezidentem toho státu je ten nejvěčší idiot a lhář!!!!!!!!!

jesienka ( 3. prosince 2011 14:55 )

Vážená slečno nebo že by paní ,zajímalo by mne jestli vy sama máte děti???Ale jedno vím jistě"že lezete starostovi do ***e"!!!Ten tam musí mít už narváno Jestli je paní,kterou kritizujete prolhaná"CO JE POTOM STAROSTA"???LIAR!!!No a pan starosta má co nejmíň kritizovat p.Rožičovou!!TA SE ZA SVÁ PRÁVA PERE A DĚLÁ MOC DOBŘE!!!!! PANÍ ROŽIČOVÁ DRŽÍME VÁM PALCE!!!

jesienka ( 2. prosince 2011 13:46 )

NEMÁTE PRAVDU!!!!!!!!!!Paní necinkala klíčema,ale volala "ZLATÍ KOMUNISTI"už aby tady tase byli a takovému parchantovi co sedí na radnici dali co zaslouží!!!!

jesienka ( 2. prosince 2011 13:42 )

Tato paní se strala o 2 děti SAMA!!!!!!!!!Tato paní makala celej život až do roku 2009 kdy prodělala vážnou operaci!!!A co máte proti Slovákům????Vím,starostovi se nelíbí když tato paní poukazuje na jeho nedostatky a proto je TATO PANÍ ŠPATNÁ!!!!DXobře dělá,ať dá tomu "parchantovi"co si zaslouží!!!DRŽÍME JI OĚSTI!!!NEDEJTE SE!!!

Zobrazit celou diskusi