Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O invalidní důchod budeme muset zažádat

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2008
17:25

Lidé, kteří budou chtít v příštím roce od státu přiznat částečný nebo plný invalidní důchod, si o něj budou muset po dohodě s ošetřujícím lékařem sami zažádat.

Skončí totiž dosavadní dlouholetá praxe, kdy dlouhodobě nemocným, kteří měli ze zákona na jeho udělení nárok, stát uděloval status invalidního důchodce automaticky. Vyplývá to z nového zákona o nemocenském pojištění, který začne platit od 1. ledna.

"Stát již nebude z vlastního podnětu přisuzovat statut invalidní osoby dočasně práceneschopným občanům, kteří o něj z jakéhokoliv důvodu nemají zájem," oznámila ČTK mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová.

Dosud okresní pracoviště ČSSZ sama automaticky přiznávala některým nemocným lidem invalidní důchod bez toho, že by o něj žádali. Status invalidního důchodce tak rovnou přiznala lidem, kteří byli v pracovní neschopnosti déle než šest měsíců a měli nárok na vyplácení nemocenského a jejich zdravotní stav byl podle lékařů dlouhodobě nepříznivý.

Podle nového zákona ovšem budou mít lidé se zdravotními problémy nadále právo po konzultaci s lékařem zažádat o přiznání částečného nebo plného invalidního důchodu. "Každý však bude mít nově také právo o invalidní důchod nepožádat a nechat si vyplácet nemocenské do skončení dočasné pracovní neschopnosti," dodala Buraňová.

Nová právní úprava zásadním způsobem změní rovněž dosavadní způsob vyplácení dávek nemocenské a výrazně zvýší peněžitou pomoc v mateřství, na kterou budou mít nárok ženy s nadprůměrnými příjmy. Zákon bude znamenat změnu pro zaměstnance i zaměstnavatele. Pracovníci stejně jako v první polovině letošního roku nebudou za první tři dny nemoci dostávat žádné peníze. Zaměstnavatelům za poskytování náhrady mzdy v nemoci v příštím roce klesnou odvody z 3,3 na 2,3 procenta. Stát jim polovinu výdajů vrátí. Novela také zjednodušuje administrativu. V roce 2010 odvody klesnou na 1,4 procenta, stát firmám nebude již nic vracet.

Zákon bude výhodný také pro ženy s vyššími příjmy, které odejdou na mateřskou dovolenou. Zatímco nyní ženy s platem přesahujícím 25.000 korun od státu dostávají nanejvýš 14.370 korun, od ledna mohou počítat téměř se 17.000 korun. Ještě o dva tisíce více dostanou ženy s platem přes 30.000 korun. Nejvíce přidáno dostanou ženy s platem přesahujícím 75.000 korun; stát jim vyplatí téměř 29.000 korun.