Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vendulka už svoji mámu neuvidí!

Autor: Jitka Žigová - 
23. března 2009
05:00

Jak špatně na tom musí být člověk, aby se mu dostalo rychlé a kvalitní lékařské péče? Tahle otázka nyní trápí pozůstalé po Janě Markové (†33) z Libchyň u Nového Města nad Metují. Těhotná žena 18. února zemřela i s nenarozenou holčičkou v náchodské nemocnici.

Jana Marková onemocněla v devátém měsíci těhotenství zápalem plic. Nemohla dýchat, teplota jí stoupla až k 39 stupňům. Lékaři ale usoudili, že nepotřebuje intenzivní péči. Teď se diví, že zemřela, případ považují za výjimečný.Rodina ženy ale spíše za zanedbaný.

„Ráno 17. února volala Jana záchranku, prosila, aby přijeli. Řekli jí, že není v ohrožení života, ať si zavolá sanitku od obvodního lékaře,“ řekla Blesku babička Jany Markové.

Praktický lékař Janě nedokázal pomoci a poslal ji na gynekologické a interní vyšetření do náchodské nemocnice. Pak ji umístili na pokoj gynekologického oddělení. Jana Marková se na něm po podání antibiotik během noci vypotila a lékaři usoudili, že je tedy na tom lépe.

„I ona se tak cítila,“ řekl Janin manžel Jiří Marek (33). Jen několik minut poté, co pokoj stonající opustila vizita, žena zkolabovala. Objevila ji bez známek života uklízečka.

„Nejspíš se jednalo o náhlou srdeční smrt,“ sdělil primář gynekologicko- porodnického oddělení Marek Střecha rodině. On i vedení nemocnice tvrdí, že postupovali správně. Pozůstalí si však myslí něco jiného.

„To mohla zůstat doma,“ říká manžel mrtvé, po které zůstala dcerka Vendulka (4). „Ta ani neví, že její máma nežije,“ řekl zoufalý muž.

Manžel Jiří Marek u kolíbky, kterou měl připravenou pro očekávanou druhou dceru Valentýnku Manžel Jiří Marek u kolíbky, kterou měl připravenou pro očekávanou druhou dceru Valentýnku | Archiv rodiny a autorka

Pochybnosti potvrdili někteří, do případu nezainteresovaní, lékaři. „Měla být na intenzivní péči, kde by jí byla včas poskytnuta odpovídající péče,“ mínil po seznámení s případem lékař, který si nepřál být jmenován.

Po prostudování pitevního protokolu zjistil, že Marková měla v plicích čtvrt litru tekutiny. Zemřela na zápal plic. Rodina nyní proto zvažuje podání trestního oznámení.

irsei ( 25. března 2009 12:54 )

je opravdu hodně špatné,že se tohle stává,párkrát jsem v této nemocnici ležela,takže vím co se tam může klidně stát,taky jsem to občas nechápala,když to tam člověk viděl,myslím,že celou situaci doktoři hodně podcenili.....chudák holčička bez maminky

annie1633 ( 24. března 2009 20:50 )

To je opravdu strašné! Držím palce, aby rodina Markových u příp. soudu uspěla a z náchodské nemocnice vysoudila co nejvíce...vím život Jany a Valentýnky to nevrátí, ale třeba tím předejdete dalším možným obětem. Náchodská nemocnice je bohužel známá spoustou špatných rozhodnutí, kdy následky byly opravdu strašné. Stojíme při vás..!

paila ( 24. března 2009 10:01 )

Jak se proboha může stát něco takového v 21. stol? Pokud byla paní v 9 měsíci, tak snad měli nonstop sledovat její těhotenství i její zápal plic. Pokud ona už na tom byla tak špatně, mohli snad alespoň zachránit její dítě. Pokud nemohli udělat rengnen, tak snad sono plic anebo ji mít alespoň na přístrojích. Neuvěřitelné. Upřímnou soustrast manželovi, dceří i ostatním pozůstalým

lilien85 ( 23. března 2009 15:59 )

Jirko drzte se s Vendulkou, doufám že Náchodská nemocnice dostane co proto!

australanka ( 23. března 2009 07:04 )

Zazila jsem neco podobneho v K.Varech. Ke konci tehotenstvi jsem mela zapal plic, ktery mi lekari nelecili a tak jsem ho prechodila.Kdyz bylo synovi 5 let, tak jsem opet dostala zapal plic, ale pan doktor Havlicek mi rekl, ze kdyz sedim jako sekretarka v kancelari, tak muzu brat antibiotika v praci.Chodila jsem cela mokra do prace a stalo se to, s cim pan MUDr. H.nepocital. Dostala jsem tuberkulozu a cely rok jsem se lecila v lecebne v Ryjicich.Diky panu MUDr Mullnerovi jsem se z nemoce dostala velice rychle, ale nezodpovednost sarlatanu by se nemela tolerovat. Jeste dnes lituji, ze jsem MUDr. Havlicka nezalovala.Byl to kamarad meho sefa, se kterym se domluvil, ze muzu prece pracovat i pri zapalu plic.Navic mi MUDr. Mullner rekl, ze kdybych prisla o neco pozdeji, tak jsem nemusela prezit. Take jsem byla mama maleho kluka a neumim si predstavit, ze bych zemrela. Byla jsem totiz v te dobe samozivitelka a jeho otec uz byl znovu zenaty a o syna se prestal uplne zajimat. Bohuze jeste po tomto incidentu jsem se dockala toho, ze me lekar neuznal, presto ze mi bylo opravdu zle a chlapy, se kterymi hral fotbal, uznaval , kdy potrebovali.Nepamatuji si jmeno pana doktora, ale pracoval u Chladaru ve Stare Roli kolem roku 1985-86. Choval se ke me hrube a musela jsem se hodne branit, abych opet nemoc neprechodila. V karte si mohl precist, ze jsem po TBC a opet hazardoval s mym zdravim.V Roudnici na pohotovosti meho synka, silne krvacejiciho z nosu neosetrila lekarka a ani mi nepodala kus bunicite vaty, kdyz videla, ze jsem cela od krve. Poslala nas na detskou pohotovost, kam to bylo jeste hodne daleko a ani si nevzpomnela, ze je jeji povinnost, pomoci cloveku za kazde situace.Vyhodila me a ja jsem do dnes nepochopila, co to bylo za pani a jak se k tomuto povolani vubec dostala.Jsem take zdravotnice a za tyto nezodpovedne typy lidi se stydim a trestala bych je opravdu nekompromisne a tvrde.

Zobrazit celou diskusi