Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman jmenoval „svou“ vládu, Pocheho nahradila taška a Babiš ryl do Sobotky

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová, Jakub Veinlich - 
27. června 2018
11:19

Celkem 248 dní čekalo Česko na jmenování vlády, která má šanci získat důvěru Poslanecké sněmovny. Poprvé od revoluce se kabinet opře o toleranci komunistické strany. Příznačný je fakt, že takovou vládu jmenoval prezident Miloš Zeman v den výročí popravy Milady Horákové, oběti komunistických procesů z 50. let. Miroslav Poche mezi ministry nebyl, jeho místo na vládě pak zaujala kabelka jedné z ministryň. Premiér Babiš se na tiskovce po prvním jednání hned opřel do svého předchůdce Bohuslava Sobotky (ČSSD), nový šéf soc. dem. Jan Hamáček mu přitom stál po boku.

Jako první složil slib ve středu ráno na Pražském hradě předseda ČSSD Hamáček, který kromě „svého“ vnitra bude řídit i Černínský palác, tedy ministerstvo zahraničí. Zároveň bude, stejně jako ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), vicepremiérem. Dan Ťok, staronový ministr dopravy, se zase zamotal ve skládání slibu a prezident ho musel opravit.

Při této příležitosti bych chtěl poděkovat i předchozí vládě, která pracovala jako soudržný tým a věřím, že tento týmový duch se přenese i do spolupráce této vlády a že nebude zatížena resortizmem. 11. července předstoupím před Poslaneckou sněmovnu, abych podpořil tuto naši vládu,“ řekl po nezbytných ceremoniích ve své řeči Zeman, který se ale spletl v datu jmenování vlády. Původně totiž mluvil o 14. červenci.

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) (27.6 2018) Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) (27.6 2018) | ČTK

„Chtěl jsem vám popřát hezkou dovolenou. Ale jak znám pana premiéra, tak moc té dovolené asi nebude. Takže vám přeji alespoň šťastný život a hlavně hodně radosti z vaší úspěšné práce,“ popřál kabinetu Zeman.

„Slibuji Vám a všem občanům, že naše vláda bude bojovat především za bezpečnost naší země, budeme bojovat proti nelegální migraci, korupci a byrokracii. Uděláme vše proto, aby naši lidé měli lepší život. Máme na to se vrátit na špičku, tam, kde jsme byli za Masaryka,“ prohlásil poté v krátkém projevu Babiš.

Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) po jmenování na Pražském hradě. Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) po jmenování na Pražském hradě. | Blesk / Jakub Poláček

Aspoň umím jazyky, ryl Babiš do Sobotky

Kabinet hned po jmenování a společné fotografii s prezidentem zasedl k prvnímu společnému asi hodinovému jednání ve Strakově akademii. Definitivně bez ministra zahraničí.

Nominant sociálních demokratů a europoslanec Miroslav Poche totiž vadil prezidentu Zemanovi a jmenován nebyl. Prezident se tak rozhodl například kvůli dřívějšímu sponzorskému skandálu (musel tehdy složit všechny stranické funkce) nebo kvůli jeho postoji k migraci a k Izraeli. Poche na Hrad podle svých slov ani nedostal pozvánku.

Na tiskové konferenci po prvním jednání pak Hamáček Babiše překvapil slovy o levicové vládě, ke které byla ČSSD ochotna se připojit. „Opravil bych pana předsedu, ta vláda není levicová. My jsme pro všechny, máme tam i pravicové prvky,“ durdil se premiér a rýpl si na oplátku do expremiéra Bohuslava Sobotky. „Konečně tam přišel premiér, který se domluví nějakou řečí,“ reagoval na dotaz týkající se evropských záležitostí.

První kroky ministrů: Vyhazovy

Dan Ťok (za ANO) se stal ministrem už ve třetí vládě. Seděl totiž i v koaličním kabinetu ČSSD, ANO a lidovců pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Věřím, že to bude podobné,“ řekl ministr dopravy Blesk Zprávám. Věří, že druhá Babišova vláda tentokrát důvěru Poslanecké sněmovny dostane.

Změny ve svém nejbližším týmu chystá Ťok podle svých slov minimální. Ale o místo chce například připravit šéfa Českých drah Pavla Krtka. „Nemohu odvolávat vedení, ale mohu udělat změny v dozorčí radě. A ta pak ty změny provede,“ prozradil Ťok své plány. „Myslím si, že ta sestava, která tam je, je tam už dlouho. A i poslední vyjádření šéfa Českých drah mě vede k tomu, že bych se nad tím měl zamyslet,“ narážel Ťok na slova Krtka, že by státní podnik mohl skoupit soukromé dopravce na dráze. Tedy RegioJet a Leo Expres.

„To je hodně nešťastné. Je to naprosto absurdní, aby někdo rušil konkurenci tím, že si ji koupí, a je přece nesmyslné, aby dominantní hráč koupil další hráče a získal zpět ještě větší dominanci,“ odůvodnil svůj záměr. Sám původně avizoval, že už v příští vládě nebude, protože necítí Babišovu podporu. Pak to ale přehodnotil.

Hamáček převezme tým Pocheho

V trochu schizofrenní situaci je předseda ČSSD Jan Hamáček. Ve vládě je v tuto chvíli jak ministrem vnitra, tak zahraničí. Na vnitro si přivede Hamáček své lidi, které už má podle svých slov po kupě a nahradí jimi tým dosavadního ministra Lubomíra Metnara (za ANO), který se přesouvá na ministerstvo obrany po Karle Šlechtové.

„Na ministerstvo vnitra už ten tým mám postavený, co se týká ministerstva zahraničí, tak předpokládám, že využiji toho týmu, který měl připravený Miroslav Poche,“ řekl Blesk Zprávám Jan Hamáček, který je ministrem vůbec poprvé ve své politické kariéře.

Babišova mluvčí o konci předem nevěděla

S novou vládou nepřišli do Strakovy akademie jen noví nebo staronoví ministři, ale také nová mluvčí. Barbora Peterová oznámila pro mnohé možná nečekaný odchod. Sama o něm prý předem nevěděla.

Novou mluvčí se stala do nedávna politická redaktorka televize Prima Petra Doležalová.

Složení nové vlády

Vláda byla v demisi od ledna

Bývalý kabinet, který vládl v demisi, byl jmenován 13. prosince loňského roku. O necelý měsíc později nedostal důvěru ve Sněmovně. Pro hlasovali jen poslanci hnutí ANO. Demisi pak Andrej Babiš předal do rukou prezidenta 24. ledna 2018. Délkou vládnutí s nedůvěrou trumfnul šéf ANO i kritizovaného Mirka Topolánka, kterého dával v této souvislosti „za vzor“ i prezident Zeman.

Druhá vláda Andreje Babiše má oproti tomu šanci důvěru ve Sněmovně získat. Pokud ji podle dohody podpoří KSČM, bude mít pohodlnou většinu 108 hlasů. Komunisté o svém definitivním stanovisku budou jednat v sobotu. Výhrady ale mají k obsazení některých postů, kromě Pocheho jim vadí také Vojtěch nebo Ťok.

Babiš mizí do Bruselu, Zeman zase na svatbu

Už ve čtvrtek ráno čeká premiéra Babiše cesta do Bruselu na jednání Evropské rady. Řeč by tam měla být mimo jiné o společném evropském postupu v rámci migrace, či hodnocení bulharského předsednictví, které končí posledního června. Ještě předtím ale stihne ráno „předat“ dva rezorty.

To prezident Zeman zase z Hradu zamířil vrtulníkem na svatbu svého protokoláře Vladimíra Kruliše. Někdejšího milence dcery Kateřiny. Kruliš se tak slavnostního aktu jmenování vlády neúčastnil, protože se na Zlínsku chystal „do chomoutu“. „Udělá to protokolárně můj zástupce Tomáš Šebesta. Neumím si představit přijít na vlastní svatbu půl hodiny před obřadem,“ řekl Kruliš Blesk Zprávám.

První ministři se ujali úřadu ještě během středy. Vládní ceremonie ale zkomplikovaly zasedání Poslanecké sněmovny, která bez přítomnosti členů vlády nemůže jednat. Její start se tak z tradiční deváté ráno přesunul až na poledne.

Video  Obviněný premiér podruhé. Babiš na Hradě slíbil: Budu bojovat proti korupci  - Jan Jedlička, ČTK
Video se připravuje ...

aaobcanka ( 28. června 2018 16:04 )

Zdeněk Bakala něčím vydírá Babiše, proto Babiš dal ČSSD hlavní ministerstva : vnitra a zahraničí ? Aby se nevyšetřovaly údajné Bakalovy mld. zlodějny a naše politika byla pro USA (což je ale zřejmě lepší než pro Rusko) ?? * * Prý za vším je "Bakalův“ Aspen Institute, kde sedí níže uvedení jeho čeští spojenci : * * Hamáček (ČSSD), Jan Farský (STAN), Jan Zahradil (ODS, Europoslanec), Michael Žantovský (OF, ODA, od Havla, ne z Parlamentních Listů,od r.2012 předsedou správní rady Aspen Institute Prague a členem správní rady Aspen Institute), Zuzana Roithová (KDU, býv. Europoslankyně) aj. * * https://aeronet.cz/news/uz-vime-proc-cssd-pozadovala-kreslo-ministra-vnitra-na-vnitru-bude-sedet-b akaluv-clovek-z-americkeho-aspen-institute-a-pomalu-se-zacina-rysovat-proc-babis-neposlechl-milose-z emana/ * * ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra, kde bude sedět Bakalův Hamáček z amerického Aspen Institute. Asi proto Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s SPD a KSČM. Andreje někdo přitlačil ke zdi a donutil ho pustit Hamáčkovi vnitro a zahraničí. Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly (Robert Pelikán), že na Babiše má někdo obrovskou páku. * * Malá = výsměch všem právníkům. Srovnejte si úroveň např. Ing. Marty Novákové (MPO ČR)a Malé. Tj. jako Masaryk versus "pijavice" Marek Benda, budižkničemu Mirka Němcová, nemožný Chvojka, Gazdík zvaný Švejk, zbytečný JUDr. Blažek.

salto ( 28. června 2018 08:55 )

Jenomže toto sluníčka a kavárna nedokáže pochopit, natož uznat

salto ( 27. června 2018 19:25 )

"Demogratický blok" jaksi nezná zásady demokracie a tak piští jako malá selátka. Kavárna, vítači a teď nově řetězoví hladovkáři se k nim bryskně přidávají a tím vlastně ukazují jak jim jsou vlastní bolševické manýry. Co vlastně chtějí? Výsledky demokratických voleb jim nevoní, tak si chtějí svou "pravdu" vynutit, vyřvat, vytrucovat... Jenomže takto to začalo v 48 roce a jak to dopadlo víme všichni.

Platenik ( 27. června 2018 17:45 )

 Jakto že nikoho nenapadlo Pocheho nahradit skvělou moderátorkou, herečkou,zpěvačkou, zdravotnicí a malířkou Ivankou Gottovou.

corpa ( 27. června 2018 17:41 )

Polepším se

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa