Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš s „mužem na odstřel“ zahájil kázeňské řízení. Šéfa GIBS šetří kvůli přestupku

Autor: ČTK, simao - 
19. března 2018
16:51

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes zahájil kázeňské řízení s ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem kvůli přestupku. Třetím týdnem tak pokračuje spor, během kterého Babiš Murína obvinil, že kryl policisty, kteří spáchali trestnou činnost. A označil ho za muže, který nikdy do čela GIBS neměl nastoupit. Podle expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který Murína jmenoval, jde však o kampaň a snahu Murína zostudit.

Kázeňské řízení je neveřejné. Michal Murín se v něm chce bránit všemi zákonnými možnostmi, které má. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) minulý týden oznámil, že hodlá Murína dočasně zprostit výkonu služby.

Dle Babiše kryl Murín policisty

Ze zákona o služebním poměru vyplývá, že člen bezpečnostního sboru může být zproštěn výkonu služby, pokud je podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku.

Babiš ve čtvrtek na bezpečnostním výboru citoval z dokumentů státních zástupců, které vyznívaly vůči Murínovi kriticky. V jednom z nich se podle premiéra mimo jiné píše, že Murín účelově lhal žalobcům v kauze, v níž byl prověřován vysoce postavený policista.

„Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu, služební kázni a služebnímu slibu,“ řekl Babiš. Je podle něho ohrožením demokracie. „Místo aby pomáhal rozkrývat trestnou činnost policistů, tak ji zakrýval,“ řekl premiér. Opět zpochybnil také hospodaření inspekce a její efektivitu.

Důvody zahájení sdělit nemohou

Murín dnes obdržel dokument, podle kterého s ním bylo zahájeno kázeňské řízení o přestupku. „Vzhledem k povaze zahájeného kázeňského řízení o přestupku se nemůže vyjadřovat k obsahu a skutečnostem v dokumentu ani k důvodům jeho zahájení, případně k dalším informacím,“ uvedl na webu mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Mluvčí zdůraznil, že Murín ve funkci dál zůstává. Kázeňské řízení je podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů procesem, při kterém musejí být obstarány důkazy, výpovědi či vyjádření, které vyhodnotí služební funkcionář. Pak padne rozhodnutí.

Rozhodnutí o zproštění výkonu služby může skončit i u soudu. Nejvyšší správní soud v minulosti vydal rozhodnutí, na jehož základě se mohou příslušníci bezpečnostního sboru domáhat, aby soud přezkoumal, zda byly splněny zákonem stanovené podmínky pro jejich postavení mimo službu.

Babišův postup kritizovaný opozicí

Spor mezi Babišem a Murínem trvá třetí týden. Vypukl, když inspekce oznámila, že Babiš chtěl, aby její šéf odstoupil do konce února, což by se obešlo „bez skandálu“. Babiš poté začal Murína kritizovat veřejně. Uvedl, že k němu nemá důvěru, nebo zpochybnil hospodaření inspekce.

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté řekl, že Babišova vláda se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Opozice Babišův postup kritizuje i kvůli tomu, že premiér v demisi čelí trestnímu stíhání.

GIBS vznikla 1. ledna 2012. Prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby. Murín tento bezpečnostní sbor vede od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal prvního ředitele Ivana Bílka.

Podle Sobotky, za kterého Murín do funkce nastoupil, Babiš začal vést vůči Murínovi diskreditační kampaň. „Teď jsme v té fázi ostudy. Tohle je vrtěti psem,“ tvrdil Sobotka. Babiš naopak Sobotku nařkl z toho, že Murína kryl.

vont ( 20. března 2018 11:05 )

 Pokud bude Gibs krýt trestnou činnost policajtů, jsme v hajzlu. Ten člověk musí neprodleně z funkce! Nedívím se opozici, že huláká, byl to jejich človek, který může zakrýt prakticky vše.

syrucek ( 19. března 2018 23:24 )

tím se kobliháři vzájemně krmí?

Omasta ( 19. března 2018 22:55 )

Jen na něj! Až Murína vyhodí, hned budou strany ochotnější jít do spolku.

marmat ( 19. března 2018 22:29 )

Pokud zůstane za zneužití 50 milionů navýšení rozpočtu na nábor/zainteresování nových pracovníků GIBS šéf na své pozici, tak je opravdu chobotnice nesnrtelná

marmat ( 19. března 2018 22:26 )

Vždyť to, co provedl šéf Gibsu je TOTÁLNÍ defraudace na hodinovou výpověď !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa