Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Odpudivý dárek k výročí komunistického puče.“ Kalousek setřel Zemana za sjezd KSČM

Autor: simao, jko - 
22. února 2018
18:05

Byl na sjezdech SPD a ČSSD, chystá se na KSČM a SPO. Není však sjezd jako sjezd - účastí na kongresech okamurovců a nyní komunistů Miloš Zeman budí vášně. Pro své zastánce je prezidentem-demokratem, pro kritiky „pomáhá návratu komunistů k moci“ a „osvobozuje extrémisty z řetězu“. Miroslav Kalousek (TOP 09) Zemanův ohlášený výjezd za KSČM do Nymburka označuje za „odpudivý dárek občanům ČR k 70. výročí komunistického puče“.

Účast Miloše Zemana na dubnovém sjezdu KSČM v Nymburku naváže na jeho předchozí účasti v Hradci Králové, kam se sjela ČSSD - na místo, kde se Zeman v roce 1993 stal šéfem sociálních demokratů. Ale také na účast na sjezdu SPD, kam vyrazil Zeman za svým podporovatelem Tomiem Okamurou. Ani on přitom nechyběl v Zemanově štábu během prezidentova volebního vítězství. Zeman to nyní na sociálních sítích opět schytává. „Prezident Osvoboditel extrémistů ze řetězu,“ píše se o něm.

Zeman se v březnu chystá i na sjezd SPO. Přesto se nyní rojí hlasy ohledně toho, že Miloš Zeman svou dubnovou účastí anä sjezdu KSČM „legitimizuje komunisty“. KSČM se do Sněmovny dostala za podpory 7,76 procent hlasů voličů, její lístek do urny hodilo 393 100 lidí.

Podle ODS nyní Zeman „pomáhá návratu komunistů k moci“. „V roce, kdy si připomínáme 70. výročí komunistického puče, navštíví prezident sjezd KSČM a premiér o komunisty opře svou vládu. To je smutná politická realita, k jejíž změně nestačí pouze moralizovat na sociálních sítích,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala na Facebooku a přidal výzvu ke společné práci a politické aktivitě.

Někteří další politici upozorňují, že se Zemanův postoj ke komunistům od revoluce poněkud proměnil. Byl to však právě Zeman, kdo v prosinci 2012 před první prezidentskou volbou jel do sídla ÚV KSČ žádat o podporu. A nyní se chystá za komunisty již jako prezident rovnou na jejich sjezd.

Fischer: Je to k nevíře

Kritika na Miloše Zemana se snesla i od prezidentských kandidátů, které porazil. „Je to k nevíře, ale v únoru roku 2018 demokraticky zvolený prezident ČR ohlašuje, že vystoupí na sjezdu komunistické strany. Poprvé od roku 1990 tak budou komunisté z iniciativy Miloše Zemana politicky legitimizováni (...) Jsem sám, co tu má pocit, že se dusivý smrad minulosti dere zpátky?“ uvedl zostra Pavel Fischer, který dnes oznámil, že se na podzim bude ucházet o křeslo v Senátu ve volebním obvodě na Praze 12.

„Dosud posledním prezidentem, který se účastnil sjezdu komunistické strany, byl vlastizrádce a lokaj okupantů Gustáv Husák. Jestliže stejnou pozici chce zaujmout Miloš Zeman, považuji to za ostudné,“ řekl Blesk Zprávám Michal Horáček.

Video  Zeman rázně na sjezdu ČSSD: Nebuďte podrazáky a jděte do vlády  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Koketovat s vládou za podpory KSČM? Nechutné, míní Horáček

Zatímco Fischer upozorňuje, že „jizvy po působení komunistů nese naše krajina dodnes“, při dotazu na rýsující se vládu ANO s ČSSD za podpory KSČM nasazuje diplomatický tón.

„Když se vrátíme do toho, co přinesly poslanecké volby na podzim, tak máme rozdané karty tak, ež je potřeba respektovat zadání od voličů, s tím je potřeba teď hrát. A je v zájmu naší země, abychom měli vládu, která se opírá o většinu ve Sněmovně,“ uvedl Fischer a za dobrou zprávu označil, že v současných dnech nabrala jednání o vládě nové obrátky. Nechce předjímat, kdo by u jednání měl a neměl být. 

To Horáček je mnohem ráznější. „Únorový komunistický puč roku 1948 znamenal vítězství sovětských bolševiků nad československým pracujícím lidem. Ožebračil ho měnovou ′reformou′, uvrhl ho do bídy a posléze veškeré obyvatelstvo československého státu do ponižující pozice okupované země,“ připomíná.

„Komunistický režim byl po listopadové revoluci právem prohlášen za zločinný. Proto koketovat s takovou podobou vlády, která by se opírala o KSČM, je nechutné a nepřijatelné. Jako prezidentský kandidát jsem opakovaně říkal, že ve funkci prezidenta bych ji nepřipustil,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Kalousek: Odpudivý dárek a plivnutí do tváře

Zemanovi však případná podpora vlády ze strany KSČM nevadí. Na sjezd se vypraví 21. dubna. „Je to odpudivý dárek občanům ČR k 70. výročí komunistického puče a svým způsobem je to plivnutí do tváře těch statisícům umučených, vězněných a zavražděných,“ řekl Blesku Miroslav Kalousek. „Pan prezident se snaží především odvděčit se komunistům, jak věrně ho podporovali při volbě na prezidenta republiky, bohužel tím prozrazuje, že je jedním z nich.“

Ke komunistickému výročí přidal svůj postřeh i šéf Topky Jiří Pospíšil: „V mém ideálním světě by u této příležitosti šel prezident ČR uctít oběti komunismu k památníku Milady Horákové, mluvil by tam o zločinech komunistického režimu a vybízel k poučení z minulosti. V reálném světě jde Miloš Zeman na sjezd KSČM.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vlasta1 ( 20. března 2018 15:57 )

Kalousku ale on je prezidentem všech občanů a ne jenom TOP09.

mirkazam ( 25. února 2018 14:48 )

Když se tak dívám na ten žlučovitý a vsteklý ksicht Kalouska,je mě na blití...nevím,co mu pořád dávají prostor na to jeho kvákání...

tgbg ( 24. února 2018 07:36 )

Denentní a připoscaný alkoholik z hradu splácí špinavé dluhy komunistickým vyvrhelům a ruským válečným štváčům.

plebejec ( 23. února 2018 22:49 )

Nebyla to žádná puč, tá se odehrála v neslavném listopadu 89!!!

plebejec ( 23. února 2018 22:47 )

Bravo Filip, Bravo Zeman, Bravo Babiš,...dezaretujte chlív , který tady zanechali pras.ta kalo.skové, sichlhamrové-zdenkkové...A taky Bravo Okamura!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa