Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman si u Babiše pochutnal na holoubátku za 1390 korun. Dal si i „zmrzku“

Autor: simao - 
19. února 2018
19:15

Dvakrát se sešli u slavnostní tabule v Lánech, tentokrát vyrazil Miloš Zeman za Andrejem Babišem na večeři do luxusní průhonické restaurace. A šéf ANO prozradil, co si hlava státu v jeho podniku dala. „Náš pan prezident není nějakým milovníkem michelinských restaurací, takže si dal jenom holoubátko.“ A navrch přišel netradiční dezert v podobě zeleného jablka. Ceny v Průhonicích, kde Babiš otevřel restauraci po vzoru svého úspěšného francouzského podniku na Azurovém pobřeží, patří k těm nejdražším v zemi.

„Vařil Nicolas Decherchi, jeden ze šesti nejlepších francouzských kuchařů. Je nositel dvou michelinských hvězd a jeho selfie s Macronem jste už asi viděli,“ pochlubil se hostitel Andrej Babiš. Český prezidentský pár prý pozvala do Průhonic jeho manželka Monika, která už překonala zánět slinivky.

„Náš pan prezident není nějakým milovníkem michelinských restaurací, takže si dal jenom holoubátko. Chutnalo mu i víno, vanilková zmrzlina a jablko – to je nejlepší recept našeho chefa Nicolase,“ uvedl Babiš a zelené jablko zveřejnil i na svém Twitteru. 

Účet za své hosty Babiš jistě srovnal. Pokud byste si ale „holoubě z oblasti Loire“ chtěli dát v Průhonicích i vy, nabízí ho jídelní lístek za 1390 korun.

Premiér v demisi Andrej Babiš s manželkou Monikou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou v Průhonicích Premiér v demisi Andrej Babiš s manželkou Monikou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou v Průhonicích | Twitter - Jiří Ovčáček

Luxusní večeře pro bohaté

O otevření průhonické Palomy informoval mj. web Info.cz. „O lidovku se rozhodně nejedná, jen předkrmy začínají u hranice tisíce korun,“ upozornil. Je libo ústřice, tart s žabími stehýnky či chléb s lanýži a archivním sýrem? To vše v cenové hladině 890 až 1550 korun za předkrm.

V nabídce nechybí ani kaviár, mušle sv. Jakuba, královské langustiny či jiné speciality. Podle ročního období nabízí restaurace i přímo sestavené večerní menu za 2650 korun. V chladné české zimě na něm tentokrát zákazníci najdou mj. „kachní foie gras z jihozápadu Mont Blanc“ či bretaňského humra.

Video  Babiš si dal po večeři se Zemanem vládu s ČSSD jako dezert.  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Interiéry od Moniky Babišové

O „svém“ francouzském šéfkuchaři mluvil přitom Babiš i loni v říjnu. Právě v komentáři pro Expres.cz prozradil, že se Decherchi sešel i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Náš kuchař Nicolas, který vaří v naší francouzské restauraci a dostal dvě michelinské hvězdy, byl na setkání nejlepších francouzských kuchařů s Macronem. Poprosil jsem ho, aby si udělal selfie s prezidentem a také aby ho pozdravoval a předal mu můj vzkaz, a sice, že o budoucnosti EU by se měl bavit i s námi a nevzkazovat nám něco přes média,“ uvedl tehdy Babiš.

První Palomu přitom Babiš otevřel v jižní Francii v městečku Mougins na Azurovém pobřeží nedaleko Cannes. V roce 2016 obhájila michelinskou hvězdu.

Ve Francii se z první hvězdy radoval Babiš už půl roku po otevření Palomy (Holubice) v roce 2014. Restaurace tehdy Babiše vyšla na cca. 2,7 milionu eur. A pořídil si ji přesto, že tam chtěl původně mít spíš rodinný dům.

Francouzská restaurace Andreje Babiše Francouzská restaurace Andreje Babiše | Foto Blesk - Ladislav Křivan

„Protože je na hlavní silnici, tak jsme si nakonec řekli, že to je blbé místo pro rodinný barák a že v něm raději zkusíme restauraci,“ vysvětlil Babiš Blesku v roce 2013 po slavnostním otevření. Loni se pak restaurace dočkala české „dcery“.

A byla to právě Monika Babišová, kdo pro francouzskou, ale i českou restauraci navrhovala interiér. „Moje žena to udělala nádherně,“ vysekl jí nyní pochvalu Babiš na Facebooku. Právě Babišová před večeří v restauraci dohlížela na to, aby ladil každý detail.

4016078:full:true:true

Topolánek si rýpl do romantické večeře

Úžasu však pozbývají některé komentáře na sociálních sítích. „Dělat si srandu z přátelské večeře, to jsou opravdu, ale opravdu zlé větičky. Ale počkat?! Proč to, pro tyhle dva pány jistě významné a dojemné výročí, slavili přesně o týden předem?“ uvedl na Twitteru poražený prezidentský kandidát a Babišem často kritizovaný expremiér Mirek Topolánek. Narážel tak na únor 1948.

Ač Zeman s Babišem popírají, že by měli „pakt“, šéf TOP 09 a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tomu dál nevěří. A večeři v Průhonicích označil za „zasedání koaliční rady“. A činil se i falešný profil Miloše Zemana.

Zeman s Babišem potřetí u slavnostní tabule

Andrej Babiš s Milošem Zemanem usedli k slavnostní tabuli letos již potřetí. Poprvé to bylo u novoročního oběda, kde nechyběly ani první dáma Ivana a Babišova žena Monika.

Jaké tehdy v Lánech připravili pro Babišovy menu? Poměrně klasické – a na rozdíl od průhonických delikates spíše tradiční české. Servírovala se totiž kachní paštika ve slaninovém přebalu se žampiony dušenými v portském víně, hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi, svíčková na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem a jako sladká tečka zmrzlinový pohár s čerstvě krájeným ovocem.

Ivana a Miloš Zemanovi a Monika a Andrej Babišovi v Lánech na novoročním obědě Ivana a Miloš Zemanovi a Monika a Andrej Babišovi v Lánech na novoročním obědě | ČTK

Podruhé pak 8. února, kdy povečeřeli Zeman a Babiš jen ve dvou a řešili otázky domácí i zahraniční politiky. Včetně druhého pokusu Babiše o sestavení vlády s podporou Sněmovny. Večeře to tehdy byla poměrně dietní – steak, vařené brambory a zelenina a coby dezert opět zmrzlina.

Babiš se setkal 8. února se Zemanem na zámku v Lánech. Babiš se setkal 8. února se Zemanem na zámku v Lánech. | reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

tgbg ( 21. února 2018 08:20 )

Darebák prochlastaný chrchla z hradu prožírá statisíce a malé děti se nemají za co léčit!

anna1234 ( 20. února 2018 09:54 )

.. ale možná by si prezident na té gulášovce pochutnal víc

sekebo ( 20. února 2018 02:43 )

No vida, jak se krmí prezident spodních 10 miliónů. Ale ono to stejně vše skončí v žumpě.

ellenic ( 19. února 2018 23:37 )

Do luxusních restaurací, kde je menu za tisíce nechodím , ale ráda zajdu do restaurací a kaváren s příjemným interiérem, vstřícným personálem a slušnou nabídkou . Nechápu, proč dávají k dispozici národu, jak večeří v drahé restauraci. A dost pochybuji, že právě tuto sestavu zajímají problémy obyčejných lidí .

gocemb ( 19. února 2018 23:26 )

rego: neodrazuj mě od sexu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa