Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Kdybysmus“ a otázky z hospody: Ministři ANO to ve Sněmovně schytali za Babiše

Autor: jer, ČTK - 
25. ledna 2018
19:00

Za bulvární a spekulativní označil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dotaz poslankyně STAN Věry Kovářové, zda by ve vládě podpořil případný návrh na zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministr to ve čtvrtek uvedl ve Sněmovně při interpelacích. Odpovědět odmítl s tím, že se dotaz netýká zdravotnictví. Podobně ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že nebude „komentovat nějaký 'kdybysmus'.“

„Nejsem ochoten ani povinen odpovídat na dotazy, které jsou bulvární, spekulativní,“ uvedl Vojtěch. Podle něj by se takové dotazy mohly probírat spíše někde v hospodě. „Toto jsou skutečně naprosto absurdní spekulace. Nemám informaci, že by se něco takového mělo dít,“ prohlásil ministr.

Kovářová svůj dotaz zdůvodnila mocenským paktem mezi Babišem a prezidentem Milošem Zemanem, který může navrhnout zastavení trestního stíhání předsedy vlády v kauze Čapí hnízdo. Návrh podepisuje premiér, případně jím pověřený člen vlády, která návrh podle poslankyně projedná.

Šlechtová uvedla, že by projednání této abolice ve vládě požadovala a chtěla by se k němu vyjádřit. Ústava to podle ní sice přímo nestanoví, ale vláda je za takové rozhodnutí odpovědná, vysvětlila. K dotazu poslankyně také uvedla, že jednání vlády je neveřejné a kabinet rozhoduje ve sboru.

Video  „Konečně to máme za sebou.“ Zákonodárci vydali Babiše policii, většina si oddychla  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Stejný dotaz dostal také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který se ale ze čtvrtečního jednání dolní komory omluvil. Odpovědět bude muset písemně. Vyjádřit se má také k Babišovu tvrzení, že si v Česku lze objednat trestní stíhání i odsouzení kohokoli. Na to se ho dotazovali poslanci STAN, TOP 09 i KDU-ČSL.

Babiš je stíhán v případu padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Je podezřelý z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustil a že jde o politickou kauzu. S trestně stíhaným premiérem doposud odmítaly sestavit většinovou koaliční vládu ostatní sněmovní strany.

dzery ( 26. ledna 2018 11:09 )

To se mamrdovi nad vámi nebude líbit.

marmat ( 26. ledna 2018 10:17 )

Přihoďme k vymítání zlého svinstva všechny placené niky níže

marmat ( 26. ledna 2018 10:14 )

Teď VŠICHNI trpaslíci v PS potvrdili, že jsou absolutně posedlí likvidací AB ! Nic je nezastaví, natož JEN vydání....Jsou zralí na exorcismus v přímém přenosu A nelíp se rajtuje po "nepříteli" , když je v Davosu, nebo aspoň v Davli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa